- Medeoprichter Mustafa Suleyman van AI-bedrijf DeepMind voorziet dat chatbots draaiende op artificial intelligence (AI) het internet drastisch zullen veranderen.
- Hij denkt dat traditionele zoekmachines over tien jaar niet meer bestaan.
- Volgens Suleyman moet Google zich flink zorgen maken over die ontwikkeling.
- Lees ook: Google en AI-specialist DeepMind moeten noodgedwongen meer samenwerken om vuist te maken tegen Microsoft op het gebied van kunstmatige intelligentie
Medeoprichter Mustafa Suleyman van AI-bedrijf DeepMind heeft een stevige waarschuwing voor Google: het internet zoals we dat kennen zal fundamenteel veranderen en de “old school” zoekmachines zullen over tien jaar verdwenen zijn.
“Als ik Google was, dan zou ik me flink zorgen maken dat we over tien jaar heel ergens anders zullen zijn en het ‘old school‘ systeem niet meer bestaat”, zei Suleyman onlangs in de podcast No Priors.
Suleyman richtte in 2010 samen met Demis Hassabis en Shane Legg het artificial intelligence-bedrijf DeepMind op. Google kocht de onderneming in 2014.
DeepMind kwam sindsdien met meerdere baanbrekende uitvindingen, zoals het AI-model AlphaFold, dat eiwitstructuren kan voorspellen.
In 2019 verruilde Suleyman DeepMind voor een hoge managementrol bij Google. Die overstap volgde op een intern onderzoek bij DeepMind naar beschuldigingen van pestgedrag. Insider meldde dat er in de loop der jaren steeds meer klachten kwamen over het gedrag van Suleyman. Hij bood zijn excuses aan en zei dat hij "het echt had verknald."
Suleyman vertrok een aantal jaar geleden bij Google en richtte daarna de startup Inflection AI op, die onlangs zijn eerste product lanceerde: een gepersonaliseerde chatbot genaamd Pi.
In zijn tijd bij Google werkte Suleyman aan LaMDA, een groot taalmodel dat nu wordt gebruikt als basis voor Bard, Google's antwoord op de immens populaire AI-bot ChatGPT. Hij zei dat hij met collega's heeft geprobeerd een interactief product te lanceren dat gebruik maakt van dat model, maar dat hij Google niet kon overtuigen.
"Het was om meerdere redenen niet het juiste moment voor Google", zegt hij lachend tijdens de podcast. "En ik had echt zoiets van dat dit echt de wereld in moest. Dit is duidelijk de nieuwe golf van technologie."
Google heeft veel te verliezen als het zijn succesvolle zoekmachine noodgedwongen radicaal moet veranderen. Het bedrijf is de poortwachter van het wereldwijde web en doorzoekt, indexeert en rangschikt miljoenen sites.
Vrijwel alle winst van Google komt uit de advertenties bij de zoekresultaten. Nu is het bedrijf aan het experimenteren met zijn eigen chatbot Bard en integreert het een deel van de technologie in Google Search. Hoe het met dit nieuwe format net zoveel geld mee gaat verdienen, is nog niet duidelijk.
Met of zonder Google, zoeken op het internet zal almaar interactiever worden en steeds meer de vorm gaan aannemen van een gesprek, zei Suleyman tijdens de podcast. Dit zijn enkele van zijn meest opmerkelijke uitspraken (de citaten zijn iets aangepast om ze beter leesbaar te maken).
'De Gouden Gids uit de jaren tachtig'
Suleyman: "Je vraagt iets aan Google en dan krijg je een antwoord in tien blauwe links. Je zegt iets tegen Google over die tien blauwe links door erop te klikken. Dan komt die pagina tevoorschijn. Je kijkt naar die pagina. Je zegt iets met de tijd die je doorbrengt op die pagina, waar je op klikt, hoe vaak je op en neer scrollt, et cetera. En dan keer je weer terug naar de zoekresultaten, pas je je zoekvraag aan en zeg je zo opnieuw iets tegen Google.
" Dat is een dialoog en Google leert daarvan, het probleem is alleen dat het de Gouden Gids uit de jaren tachtig gebruikt voor dat gesprek. Maar we kunnen dat gesprek tegenwoordig met veel vloeiender en natuurlijke taal voeren."
'SEO is de ondergang van Google'
"Ik denk dat het problematisch is voor Google dat het min of meer per ongeluk de manier van het creëren van content heeft geoptimaliseerd voor advertenties, en SEO [search engine optimisation, red.] overal de boventoon voert.
"Je gaat naar een internetpagina en ziet dat alle tekst is onderverdeeld in bullets en tussenkopjes en dat er advertenties tussenstaan, zodat je 5, 7 of 10 seconden moet scrollen om te vinden waar je naar op zoek bent. Dat komt omdat als je 11 seconden besteedt op de pagina in plaats van 5 seconden, het door Google wordt gezien als content van hoge kwaliteit."
"De makers van content worden dus gestimuleerd om jou zo lang mogelijk op de pagina te houden. Dat is slecht voor ons, omdat wij mensen juist heldere en beknopte antwoorden willen. Om een beter antwoord te krijgen, passen we onze zoekopdracht aan.
"We hebben geleerd Google-taal te spreken. Dat is een raar soort taalgebruik dat we in de afgelopen 20 jaar samen met Google hebben ontwikkeld. Dat moet nu stoppen. We kunnen nu normaal praten met computers."
'Iedereen gaat zijn eigen persoonlijke AI krijgen'
"Iedereen krijgt in de komende jaren zijn eigen persoonlijke AI. Er zullen heel veel soorten kunstmatige intelligentie komen. Er komen zakelijke AI's, non-profit AI's, politieke AI's, influencer AI's, merk AI's et cetera.
"En al die AI's zullen hun doel hebben afgestemd op hun eigenaar. Die kan bijvoorbeeld iets willen promoten, verkopen of anderen ergens van overtuigen. Ik denk dat we als individuen allemaal onze eigen AI's willen hebben die zijn afgestemd op onze eigen belangen en interesses."
Wat gaat er gebeuren met de structuur van internet?
"Het meeste computergebruik gaat uit gesprekken bestaan. En heel veel van die gesprekken zullen worden gefaciliteerd door verschillende soorten AI. Deze gaan je 's ochtend een overzicht geven van het nieuws. En ze gaan je helpen nieuwe dingen te blijven leren over je hobby, of het nu gaat om motors of cactussen. Elke paar dagen krijg je nieuwe updates en nieuwe informatie in een stijl die precies past bij jouw interesses."
"Dit in tegenstelling tot een website, die een vast format heeft. Generatieve AI laat duidelijk zien dat we alles veel dynamischer en geheel persoonlijk kunnen maken. Als ik Google was, zou ik me behoorlijk zorgen maken dat het old school systeem over tien jaar verdwenen zal zijn. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Er zal een overgangsfase zijn, maar dit soort beknopte, dynamische, gepersonaliseerde en interactieve momenten zijn duidelijk de toekomst."