Werken bij Google, daar droomt iedereen toch van? Hoe kan een baan bij een van de meest vooruitstrevende techbedrijven ter wereld tegenvallen?

Nou, kijk maar eens naar deze post op vragensite Quora waar huidige en voormalige werknemers van Google de negatieve kanten opsommen van werken bij de zoekgigant.

Uit de verhalen blijkt dat het niet elke dag feest is, met gratis lunches en fietsritjes over de campus.

Neem de klachten met een korrel zout. Het blijven per slot van rekening klagers. Maar we hebben soortgelijke verhalen gehoord van onze eigen bronnen bij Google. ↓↓↓


“Je krijgt alles wat je hartje begeert, maar uiteindelijk offer je dingen op die er werkelijk toe doen.”

Foto: Google

Joe Cannella, voormalig senior accountmanager: "Het komt erop neer dat je het grootste deel van de dag voedsel van Google eet, met je Google-collega's, in je Google-kleding. Je praat in Google-afkortingen en verstuurt werkmails op je Google-telefoon. Uiteindelijk weet je niet meer hoe het is om zonder Google te leven. Je wordt constant bevestigd in het idee dat je wel gek zou zijn om ergens anders te werken."

"Waarop een meerderheid van de bevolking antwoordt: 'Jammer zeg, voor dat verwende Google-personeel.' Maar dat is juist het punt. Je krijgt alles wat je hartje begeert, maar uiteindelijk offer je dingen op die er werkelijk toe doen."


Het is moeilijk om eerlijk te zijn tegenover je collega's.

Foto: Google

Vlad Patryshev, oud-programmeur: "Het is heel moeilijk om een probleem te bespreken, tenzij het met een vriend is. Een objectief gesprek is zeldzaam. Iedereen wil zijn eigen gebiedje beschermen en is niet geïnteresseerd in de mening van anderen. Tenzij de ander een Belangrijke God is."


Niemand gelooft je als zegt dat iets niet geweldig is.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Katy Levinson, oud-programmeur: "Mensen vinden dat ze het recht hebben om te vragen waarom je weg bent gegaan bij Google. Ze denken dat het de perfecte baan is en willen niets anders horen dan hosanna-verhalen, en hoe graag je er wilt blijven werken. Als je bent vertrokken of iets negatiefs aanstipt, eist bijna iedereen uitleg. Van mijn moeder tot de taxichauffeur."


Ze kunnen de allerbeste mensen aannemen - dus iedereen is overgekwalificeerd.

Foto: Glassdoor

"Studenten van Amerikaanse topuniversiteiten zitten op de klantenservice voor Google's advertentiediensten. Of ze halen handmatig content van YouTube offline die mensen als ongepast hebben gemarkeerd. Of ze schrijven hele simpele code voor een A/B-test met de kleur van een knop op een site."


Het middenmanagement is enorm politiek.

Foto: Thomson Reuters

Anoniem: "Dit speelt vooral bij de afdelingen prestatiemanagement en werving en selectie. Om een team te managen binnen het systeem zoals het was (ik begrijp dat het recent iets is veranderd) moet je volop aan handjeklap doen en mensen bespelen. Als je iemand een promotie wilt geven, moet je ongeveer een jaar van tevoren beginnen met lobbyen. Vanwege die dynamiek kun je andere mensen in je team niet de lof geven die ze verdienen."


Er zijn te weinig 'sukkels'.

Foto: Rob Kim/Getty Images

"Er lopen zo veel getalenteerde mensen rond dat alleen je talent niet voldoende is om leuke projecten te krijgen. Er zijn duizenden werknemers die net zo slim en ook onderbenut zijn. Maar er zijn net genoeg sukkels binnen het bedrijf dat je moet bewijzen dat je daar niet een van bent", aldus een oud-werknemer.


Je kunt er acht jaar werken en nooit een promotie krijgen.

Foto: Áine Cain

Anoniem: "Ze kunnen je over het hoofd zien en dan kun je diep zinken. Ik ken mensen die al meer dan acht jaar softwareprogrammeur zijn, nog steeds op niveau 4, nooit promotie gehad."


Google-werknemers zijn zo geweldig dat er zelfs een grap over is binnen het bedrijf.

Foto: GetMyBoar

Anoniem: "Onderling met collega's vertelde ik vaak deze grap. Dat Larry en Sergey zich terugtrekken op hun jacht, achterover leunen in dezelfde stoelen als die aan boord van hun jumbojet en foto's van Google-werknemers op een scherm projecteren. Met daaronder teksten als: 'Was manager bij een groot telecombedrijf, behaalde zijn MBA aan Harvard en lost nu IT-problemen op bij Orkut.' Dan barsten ze in lachen uit en proosten met een sigaar en whisky in de hand. Dit scenario is natuurlijk hoogst onwaarschijnlijk, omdat zowel Larry als Sergey nooit een sigaar roken of whisky drinken."


Google is zo groot dat ze je per ongeluk aan kunnen nemen voor de verkeerde functie.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Anoniem: "Ik werd benaderd door Google voor een managementfunctie. Op hetzelfde moment dat ik de baan kreeg, werd er ook iemand anders met dezelfde naam aangenomen. Ergens op de HR-afdeling ging er iets vreselijk mis, want ik kwam te werken in een functie die ver beneden mijn niveau was. Het arbeidscontract bood geen uitsluitsel en de betreffende HR-werknemers waren al vertrokken, dus er was niemand die dit op kon lossen."


Voor het bedrijf tellen alleen verbeteringen die je kunt meten.

Foto: Google

Katy Levinson: "Elke verbetering die niet gebaseerd was op harde cijfers werd afgewimpeld", aldus een oud-programmeur bij Google. "Gebruiksvriendelijkheid? Het aantal fouten in de software? Niemand was geïnteresseerd. Als je het niet kon meten, had niemand interesse."


Startups doen het op sommige punten beter, omdat ze zich minder strikt aan de regels hoeven te houden.

Sean Gerrish, voormalig software-ontwikkelaar: "Google moet altijd voorzichtig zijn om rechtszaken te voorkomen. Over het algemeen kan Google geen dingen doen zoals auteursrecht schenden zonder dat het meteen gevolgen heeft. Dit wordt nog eens verergerd doordat de regering wetten zo aanpast dat ze direct invloed hebben op Google."

"Veel startups daarentegen zijn effectiever dan Google. Niet omdat ze beter zijn in de uitvoering (al zijn sommige dat wel), maar omdat ze doorgaans de grenzen van de wet op kunnen zoeken, of ze soms aan hun laars lappen, zonder dat het opvalt."


Projecten kunnen zomaar afgeblazen worden.

"Veruit het grootste minpunt is wat mij betreft het bijkans willekeurig afblazen van projecten", aldus een anonieme reageerder. "En om het nog erger te maken, krijgen mensen die hebben gewerkt aan gecancelde projecten geen promotie omdat ze onvoldoende bereikt hebben binnen het bedrijf."


"Wonen in de buurt van San Francisco is abnormaal duur."

Foto: Shutterstock

Adrian Carballo, voormalig software-ontwikkelaar: "Wonen in de buurt van San Francisco is abnormaal duur. En als je op de Google-campus in Mountain View werkt, is er niet eens zoveel te doen. Behalve werken of chillen met je collega's. Armzalig. Je kunt gratis eten en er zijn cafés, fitnessruimtes, wasserettes, etc. Maar als je gebruikmaakt van al deze dingen (omdat het zo verrekte handig is) breng je steeds meer tijd door op kantoor. Elke dag maak je dezelfde keuzes. Je gaat vaker om met de mensen met wie je werkt."

"Ik heb uiteindelijk besloten dat het tijd was voor verandering en meer vrijheid ... zelfs als dat betekent dat ik ervoor moet betalen."

"P.S. Ik ga binnenkort ook verhuizen, weg uit de San Francisco Bay Area."


"Er is een managementlaag van intelligente mensen binnen het bedrijf die absoluut geen leiding kunnen geven."

Foto: "The Internship"

"Werknemers worden benoemd in managementfuncties - niet omdat ze weten hoe ze moeten managen, maar omdat ze slim zijn of omdat er geen andere manier is om op te klimmen binnen het bedrijf", aldus een voormalig projectmanager. "Er is een managementlaag van intelligente mensen binnen het bedrijf die absoluut geen leiding kunnen geven."


"Jaloerse vrienden die je baan niks vinden, omdat ze ook hebben gesolliciteerd maar het niet zijn geworden."

Foto: Doug Benc/Getty Images

Anoniem: "Alle aandacht. Vragen op Quora. Jaloerse vrienden die je baan niks vinden, omdat ze ook hebben gesolliciteerd maar het niet zijn geworden. Artikelen van achterdochtige journalisten die elke stap van Google interpreteren als onderdeel van een groots masterplan. Dit wordt snel vervelend. Je mag van niemand 'gewoon' aan het werk zijn."


"Ik heb drie jaar bij Google gewerkt en zeker honderd triatleten ontmoet. Slechts een handjevol waren echt interessante mensen."

"Ze nemen hetzelfde type persoon telkens aan", aldus een anonieme reageerder. "Dezelfde achtergrond, dezelfde tien universiteiten, hetzelfde wereldbeeld, dezelfde interesses. Ik heb drie jaar bij Google gewerkt en zeker honderd triatleten ontmoet. Slechts een handjevol waren echt interessante mensen."


"Het ergste van werken bij Google ... was het gevoel dat je onderbenut wordt."

Foto: Reuters

John L. Miller, voormalig programmeur: "Het ergste van werken bij Google was voor mij, net als voor vele anderen, het gevoel dat je onderbenut wordt. Ik heb 25 jaar werkervaring op het gebied van programmeren en managen en deed geen dingen die iemand met twee jaar ervaring niet zou kunnen. Dat is deprimerend."


"Zorg dat je alles zwart op wit krijgt."

Foto: Adam Berry / Getty

"Als je onderhandelt over de arbeidsvoorwaarden, haal dan het onderste uit de kan. Wees veeleisend en zorg dat je alles zwart op wit krijgt. Google doet veel vage beloftes en komt ze vaak niet na."


Geloof niet alles wat je hoort.

Jeff Nelson, de bedenker van de browser Google Chrome: "Een groot deel van wat je hoort over Google - van buiten het bedrijf - is onzin. Vaak is deze onzin afkomstig van Google-werknemers zelf, omdat het de reputatie van het bedrijf verbetert. Als iemand een wel heel erg goed stukje onzin bedenkt, kan diegene zelfs waardering krijgen van andere Google-werknemers. Het hoort bij de bedrijfscultuur om Google af te schilderen als een fantastische plek om te werken."


Niet werken op het hoofdkantoor is funest voor je carrière.

Foto: (AP Photo/Jeff Chiu)

Anoniem: "Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om op andere kantoren te werken, maar op de lange termijn is dat funest voor je carrière."


Je kantoor is soms te klein.

Foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Anne K. Halsall, productontwerper: "Als je werkt in een van de vier hoofdgebouwen op de campus is je werkplek waarschijnlijk erg krap. Het is niet ongebruikelijk dat drie of vier werknemers dezelfde cubicle delen of dat meerdere managers van hetzelfde kantoor gebruikmaken. Doordat er zoveel algemene ruimtes zijn voor eten, spelletjes, televisie etc, is het soms verrassend moeilijk om een rustig plekje te vinden om na te denken."


Google is zo groot dat je impact beperkt is.

"Ik heb drie jaar bij Google gewerkt en het was een lastige beslissing om te vertrekken, maar er was een ding dat uiteindelijk de doorslag gaf: de impact die ik als individu op het bedrijf kan hebben is minimaal. Zoals anderen al hebben opgemerkt is Google een ongelooflijke machine die bakken met geld binnenhaalt met AdWords. De kans is groot dat je slechts een eenvoudige werknemer bent die de machine draaiende moet houden, tenzij je ontzettend veel talent hebt en iets nieuws mag opzetten."


Het middenmanagement is matig.

Foto: Peter Würmli, Camenzind Evolution

"Ik zou zeggen: het matige denkniveau van figuren in het middenmanagement die compleet gefocust zijn op de cijfertjes en al het andere uit het oog verliezen. Ze willen zo min mogelijk veranderen en weten niet hoe ze hun werknemers moeten inspireren. Ze vertrouwen wat dat laatste betreft te veel op de goede naam van Google."


Google-werknemers kunnen zich verliezen in trivialiteiten.

"In Zürich is er een gemeenschappelijke ruimte waar mensen kunnen ontspannen of een dutje doen. Er is een erg mooi aquarium en je kunt makkelijk de hele werkdag daar doorbrengen, kijkend naar de vissen. Er was een e-maildiscussie van meer dan honderd berichten lang over het verwijderen van de massagestoelen in die ruimte. Sommige mensen konden namelijk niet in slaap komen, omdat de stoelen te veel geluiden maakten."


De bedrijfscultuur is onvolwassen.

"Het lijkt net Nooitgedachtland uit Peter Pan - mensen worden niet volwassen. Ze drinken op elk tijdstip van de dag, zijn constant aan het socializen, spelen spelletjes en voeren bijna geen reet uit."


Je kunt niet vanuit huis werken.

Foto: Thomson Reuters

Dimitar Bojantchev, freelancer: "De druppel was voor mij dat je niet vanuit huis kunt werken, iets dat ik de afgelopen vijf tot zes jaar met succes heb gedaan."


Werknemers worden beloond voor het bedenken van nieuwe dingen, ook al zijn die overbodig.

Foto: Cheap Trick

Katy Levinson: "We hadden vier officiële JavaScript-bibliotheken voor intern gebruik. Waarom? Omdat het schrijven van een vernieuwende JavaScript-bibliotheeek je een promotie op kan leveren!"


"Het was veel te hoog gegrepen voor mij."

Foto: PETA

Paul Buttery, senior productanalist: "Mijn eerste werkweek was ontmoedigend. Ik trapte in wat ook wel het oplichterssyndroom heet. Mijn nieuwe teamleden waren ontzettend getalenteerd en slim. Niet slim in de zin van: 'Ik haalde alleen maar tienen op de universiteit.' Meer van: 'Ik had voor mijn 21e al een dozijn patenten op mijn naam staan.'

"De meeste hadden gewerkt met Sebastian Thrun (zelfrijdende auto's, Udacity) op de Stanford-universiteit of gesleuteld aan Maps. Hoe kon ik hier van waarde zijn? Als ik erop terugkijk, was het veel te hoog gegrepen voor mij."


De fijnere kneepjes van productontwikkeling worden ondergewaardeerd.

Nathan Yospe, voormalig programmeur: "De programmeurs die Google aanneemt zijn doorgaans generalisten. Ze zijn goed in algoritmes bedenken, databases inrichten, opschalen etc. Ze hebben over het algemeen geen ervaring met het bouwen van producten. Programmeurs die een weerbarstig technisch probleem oplossen krijgen intern meer waardering dan programmeurs die goed zijn in andere kanten van productontwikkeling. Zoals hoe je van een eerste versie een uitstekend eindproduct maakt door kleine verbeteringen door te voeren en te luisteren naar de feedback van gebruikers."


Slechte managers kunnen carrière maken.

Foto: Shutterstock

Nathan Yospe: "Ik heb gewerkt bij een van de grotere campussen buiten Mountain View. De enige keer dat ik intellectueel geprikkeld ben, was bij mijn sollicitatie. Het is niet dat ik geen briljante mensen tegen ben gekomen, maar ik heb vooral veel matig talent ontmoet dat ervan overtuigd waren dat ze genieën waren. En ik zag veel hielenlikkerij. Mijn teammanager had al twee jaar geen regel code geschreven en was als programmeur incompetent."


LEES OOK: Dit zijn de 10 beste werkgevers van Nederland