- Google heeft zijn chatbot ‘Bard’ beschikbaar gesteld aan een selecte groep testers, zo meldt topman Sundar Pichai op een blog van het techbedrijf.
- De komende weken wordt de nieuwkomer op de markt klaargestoomd voor het grote publiek, waarna het de concurrentie moet aangaan met ChatGPT.
- Google wil AI-functies toevoegen in zijn zoekmachine om complexe vragen te beantwoorden.
- Lees ook: Ben jij straks werkloos door ChatGPT? Dit zijn 10 banen die AI in de toekomst mogelijk kan overnemen
Google heeft zijn chatbot ‘Bard’ beschikbaar gesteld aan een selecte groep testers. Dat meldt topman Sundar Pichai van Alphabet in een bericht op een blog van Google.
De komende weken wordt Bard klaargemaakt voor een groter publiek, waarna het de concurrentie moet aangaan met ChatGPT. Beide programma’s kunnen gedetailleerde antwoorden genereren op eenvoudige vragen van gebruikers.
De chatbots maken gebruik van artificial intelligence (AI). ChatGPT stond de afgelopen tijd in de belangstelling. Zo zouden sceptici vrezen dat scholieren niet meer leren te schrijven en informatie verzamelen als ze dat door een computer laten doen. Scholieren kunnen namelijk schoolopdrachten voorleggen aan ChatGPT, waarna het programma de antwoorden of zelfs een volledig opstel of boekverslag genereert.
Lees ook: Topman van ‘plagiaat-bot’ ChatGPT tegen docenten: wen er maar aan dat het bestaat en pas je aan
Het bericht van Pichai volgt op recente berichten van Microsoft. Daarin gaf het techconcern aan dat het AI wil opnemen in al zijn producten. Daarvoor investeert Microsoft de komende jaren 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.
Google wil AI-functies toevoegen in zijn zoekmachine om complexe vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld vragen als hoe je makkelijker gitaar of piano kan leren spelen, aldus Pichai.
Persbureau Bloomberg meldde vorige week nog op basis van ingewijden dat Google 400 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in de start-up Anthropic. Anthropic is gespecialiseerd in AI en test momenteel een chatbot die eveneens wordt gezien als een rivaal van OpenAI's ChatGPT.
Grote techbedrijven gaan steeds vaker samenwerkingen aan met start-ups die over populaire en geavanceerde AI-systemen beschikken.
Meer over chatbots? Lees ook deze stukken eens:
- OpenAI komt met een betaalde versie van ChatGPT voor $20 per maand: die is sneller en biedt eerder toegang tot nieuwe toepassingen
- Hype rond chatbot ChatGPT zorgt voor speculatie op de beurs: koersen van vrij onbekende AI-bedrijven schieten omhoog
- Waarom ChatGPT geen revolutie zal ontketenen, volgens een Amerikaanse computerwetenschapper (maar wel tot ‘aanpassing’ dwingt)
- Wordt jouw persoonlijke of vertrouwelijke informatie gebruikt om ChatGPT te trainen?
- Dit zijn 23 opvallende weetjes over topman Sam Altman van het OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT – hij leerde programmeren toen hij 8 was en heeft een lading goud, wapens en gasmaskers voor als de wereld vergaat