Google heeft vele succesvolle diensten, waaronder Android, Maps, Gmail en natuurlijk de zoekmachine.

Maar niet alles wat het bedrijf uit Mountain View aanraakt, verandert in goud.

Google Glass moest een revolutie in de techwereld zijn, maar werd een flop. En zegt Google Buzz je nog iets?

Nu trekt Google de stekker uit Google Plus, het zeven jaar oude sociale netwerk dat de strijd aan moest gaan met Facebook en LinkedIn. Dat deed het bedrijf na de onthulling van een groot datalek door The Wall Street Journal.

Natuurlijk is het lanceren van veel nieuwe producten de strategie van Google. Wat aanslaat, ontwikkelen ze verder. De flops verdwijnen van het toneel.

Toch is het inzichtelijk om eens een kijkje te nemen op het Google-kerkhof. Dit zijn 16 producten en diensten van de zoekgigant die nu niet meer bestaan.


Google Answers was het eerste project waar Google aan werkte. Het was een idee van medeoprichter Larry Page. Answer was ruim vier jaar in de lucht. Toen ging de stekker eruit.

Foto: Google

Bron: Google


Lively, een virtuele wereld van Google die deed denken aan Second Life, hield het iets meer dan een jaar vol. Gebruikers konden daar hun eigen wereld scheppen, maar dit sloeg niet aan. In 2008 hield de dienst op te bestaan.

Foto: Flickr/Dave White

Bron: Google


Met veel bombarie kondigde Google in 2012 Google Glass aan, maar eigenlijk was de slimme bril met augmented reality nog niet gereed voor het grote publiek. Het prijskaartje van 1.500 dollar, privacyschendingen en het nerdy uiterlijk bleken grote obstakels. Begin 2015 stopte de verkoop aan consumenten, maar Google werkt aan een nieuwe versie die bedoeld is voor bedrijven.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Bron: Business Insider


Google Buzz was een sociaal netwerk dat was geïntegreerd in Gmail, maar de dienst worstelde vanaf het begin met privacyproblemen. Ruim anderhalf jaar na de lancering kondigde Google aan met Buzz te stoppen.

Foto: Flickr/Rick Turoczy

Bron: Google


Google Wave had een combinatie moeten worden tussen e-mail, Twitter en een tekstverwerker, maar gebruikers vonden het verwarrend. De dienst bleef een jaar in de lucht, voor Google er in augustus 2010 mee stopte.

Foto: Flickr/Harto Pönkä

Bron: Business Insider


Google Video was de eigen videosite van Google, voordat het zoekbedrijf YouTube kocht in 2006. Daarna bleef Google Video nog zes jaar bestaan, tot 2012.

Foto: Google

Bron: TechCrunch


De Nexus Q moest het middelpunt van de huiskamer worden. De kleine mediastreamer van 299 dollar werd groots aangekondigd in 2012, maar de recensies waren vernietigend. Het apparaat ging nooit in de verkoop.

Foto: Steve Kovach, Business Insider

Bron: 9to5Google


Google X, waarbij de zoekmachine in een Max OS X-jasje was gestoken, hield het precies een dag vol. Het was een vreemd eerbetoon aan het besturingssysteem van Apple-computers. "Roses are red. Violets are blue. OS X rocks. Homage to you", stond er op de website. X is nu de naam van het onderzoekslab van Google.

Foto: Screenshot

Bron: MacWorld


Google Health werd in 2008 gelanceerd. De dienst met persoonlijke medische dossiers trok echter te weinig gebruikers en hield in 2012 op te bestaan.

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Bron: Google


Google Reader was een dienst om op één plek RSS-feeds te lezen van verschillende nieuwssites en blogs. Tot groot ongenoegen van gebruikers stopte Google in 2013 met Reader.

Foto: screenshot/Julie Zeveloff

Bron: Business Insider


Met Google Catalogs kon je ouderwets winkelen via een catalogus, maar dan wel digitaal. In 2013 stopte Google met de mobiele versie van de service; twee jaar later sloot ook de desktopvariant de deuren.

Foto: YouTube/Google

Bron: PMG


De locatieservice Dodgeball, waarmee je in kon checken bij verschillende plekken, werd in 2005 overgenomen door Google. De oprichters, waaronder Dennis Crowley, vertrokken twee jaar later met ruzie bij het bedrijf. Crowley richtte vervolgens een soortgelijke dienst op: Foursquare.

Foto: Brian Ach/Getty Images for TechCrunch

Bron: Venture Beat


iGoogle hield er in 2013 mee op. Met de dienst konden gebruikers een gepersonaliseerde startpagina maken met verschillende widgets. Volgens Google was iGoogle niet langer nodig, omdat moderne apps voor Chrome en Android de functionaliteit vervangen.

Foto: Flickr/Robert Kelley

Bron: Google


Orkut was een sociaal netwerk dat vooral populair was in Brazilië en India. Het ontleende zijn naam aan de bedenker, Orkut Büyükkökten, die de dienst in 2004 lanceerde. Tien jaar later hield Orkut op te bestaan.

Foto: Flickr/Peter Kaminski

Bron: Business Insider


Google Notebook was een voorloper van Google Docs. Met de dienst kon informatie van het internet snel worden opgeslagen. Google stopte in 2009 met het verder ontwikkelen van de service en trok in 2012 de stekker er definitief uit.

Foto: Google

Bron: Google


Met Google Plus probeerde Google opnieuw om een sociaal netwerk op te zetten, maar de dienst sloeg nooit echt aan. Na een omvangrijk datalek, waardoor mogelijk de gegevens van een half miljoen gebruikers op straat zijn beland, sloot Google de dienst.

Foto: Nicholas Carlson