- Google heeft woensdag z’n opvouwbare smartphone, de Pixel Fold, gepresenteerd op het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van het techbedrijf.
- De uitvouwbare smartphone gaat 1899 euro kosten en is vanaf juni eerst verkrijgbaar in de VS, Duitsland, Groot-Brittannië en Japan.
- Dit is hoe de Pixel Fold zich verhoudt tot z’n grootste concurrent, de Samsung Galaxy Fold 4.
- Lees ook: Hoe Apple kan profiteren van de dreiging van Samsung om Google in te ruilen voor Bing op de Galaxy-smartphones
Google geeft Samsung eindelijk wat concurrentie op het gebied van opvouwbare smartphones met de Pixel Fold, een toestel dat transformeert van een standaard smartphone naar een kleine tablet, door het dubbel te vouwen.
De Pixel Fold, Google’s eerste opvouwbare smartphone, is woensdag gepresenteerd op het jaarlijkse I/O-ontwikkelaarscongres van het techbedrijf.
Het toestel van Google kost 1899 euro en is vanaf juni verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Japan. Het is nog niet bekend wanneer de opvouwbare telefoon in Nederland op de markt komt.
De belangrijkste specs van Google’s Pixel Fold
Samsung biedt twee verschillende opvouwbare modellen, waarbij een van de telefoons van compact uitklapt naar smartphone formaat (Galaxy Flip) en de ander juist van smartphone formaat uitklapt naar een kleine tablet (Galaxy Fold).
Van de Pixel Fold komt er slechts een model, die vergelijkbaar is met de Samsung Galaxy Fold 4. De smartphone vouwt uit van een relatief normaal formaat telefoon met een 5,8-inch scherm tot een kleine tablet met een 7,6-inch scherm.
Beide schermen van de Pixel Fold zijn OLED-panelen en het binnenscherm is bedekt met ultradun glas om de krasbestendigheid te verbeteren. De telefoon put zijn kracht uit dezelfde Tensor 2-processor als de Pixel 7 en 7 Pro, in combinatie met 12 GB RAM, en wordt geleverd met 256 of 512 GB aan opslagruimte. Die kun je na aankoop niet nog verder uitbreiden, want er mist een mogelijkheid om een SD-kaart te plaatsen.
Volgens Google heeft de Pixel Fold een batterijduur van "meer dan 24 uur" bij normaal gebruik en zelfs "een batterijduur van 72 uur" als je de 'Extreme Battery Saver'- functie aanzet. De telefoon kan worden opgeladen met een snelheid tot 30 Watt of draadloos met een standaard Qi-oplader. Google laat de keuze voor de manier van opladen aan de koper, want het levert geen oplader bij de telefoon.
De Pixel Fold heeft vijf camera's, waarvan twee 8,3-megapixelcamera's - een aan de buitenkant voor selfies en een andere boven het binnenscherm voor videogesprekken - en drie camera's aan de achterkant: een 48-megapixel hoofdcamera, een 10,8-megapixel ultragroothoeklens en een 10,8-megapixel 5x-telelens. De camera is daarmee vergelijkbaar met die van de Pixel 7 Pro.
Galaxy Fold 4 vs. Pixel Fold
Op papier lijken de twee opvouwbare smartphones niet erg van elkaar te verschillen. De Samsung Galaxy Fold 4 is opgevouwen iets groter, 6,2-inch in tegenstelling tot de Pixel fold die 5,8-inch is, maar beide bieden een 7,6-inch scherm als de telefoon is uitgevouwen. Het verschil zit hem eerder in de vormgeving. Waar Samsung koos voor een smal en hoog ontwerp, dat uitvouwt naar een vrijwel viekant scherm, koos Google voor een conventionelere vormgeving. Dichtgeklapt heeft de Pixel Fold meer weg van een normale telefoon, terwijl het binnenscherm een beeldverhouding van 6:5 in liggend formaat heeft. Dat maakt het scherm aan de binnenkant groter dan die van de Galaxy Fold 4.
Gesloten is de Pixel Fold ongeveer 12 millimeter dik, wat meer is dan de gemiddelde smartphone, maar niet betekent dat 'ie niet in je zak past. Ter vergelijking: een gesloten Galaxy Fold 4 is bijna 16 millimeter dik. Ondanks dat 'ie dunner is, is de Pixel Fold wel zwaarder dan de Fold 4. Ook sluiten de twee delen van de Pixel naadloos op elkaar, terwijl Samsungs telefoon bij het scharnier een kiertje heeft.
Een ander gebied waarop Google verschilt van Samsung is in de software en het aantal functies. De Pixel Fold mist bijvoorbeeld een pen, zoals de Galaxy Fold 4 wel heeft. En daarom mist het dus ook de functionaliteit om hiermee op het scherm te werken. Ook kan het scherm niet gedeeld worden op een extern scherm. De multitasking-opties van de Pixel Fold zijn ook beperkter, tot twee apps tegelijkertijd, terwijl Samsung drie apps tegelijkertijd kan laten draaien.
Zowel Samsung als Google hebben uitstekende camera's op hun telefoons, maar de camera's verschillen wel. De Galaxy Fold 4 gebruikt een groothoek-, een ultragroothoek- en een teleles met 3x optische zoom. De Pixel heeft een groothoek-, een ultragroothoek- en een telelens met 5x optische zoom.
Pixel Tablet
Google presenteerde op het I/O-congres ook zijn eerste tabletcomputer, de Pixel Tablet. Die is vanaf 20 juni voor 679 euro in Nederland te koop is, moet vooral dienst gaan doen als hulp in het huis door bijvoorbeeld geautomatiseerde apparaten zoals verlichting, gordijnen en termostaten aan te sturen. Verder onthulde het bedrijf de nieuwe smartphone, de Pixel 7A, die vanaf nu voor 509 euro beschikbaar is in Nederland.