- Google heeft nieuwe details onthuld over de aankomende smartphones Pixel 6 en Pixel 6 Pro.
- De telefoons zijn de eerste die worden geleverd met Google’s zelfontworpen Tensor-chip.
- De smartphones krijgen een opgefrist ontwerp, waarmee ze de concurrentie aan moeten gaan met Apple en Samsung.
Als Google een ding duidelijk maakt met de volgende generatie smartphones van het bedrijf, dan is het wel dat ze ermee een compleet andere richting inslaan dan met de Pixels uit voorgaande jaren.
Google onthulde maandag de nieuwe Pixel-telefoons. De toestellen zijn van binnen en buiten helemaal opnieuw ontworpen.
Het opvallendste is de door het bedrijf zelf ontwikkelde Tensor-chipset. Met deze chips moeten de nieuwe Pixels sneller worden, maar krijgen ze ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Google liet kort zien wat deze upgrades inhouden voor Pixel 6-gebruikers. Het bedrijf bewaart de volledige details over de nieuwe functies tot een moment dichter bij de lancering in de herfst.
Niet alleen de interne hardware van de telefoon is veranderd. Google's nieuwe Pixels hebben ook een compleet nieuw design dat meer lijkt op Samsungs Galaxy S-telefoons.
We weten nog lang niet alles over de Pixel 6-toestellen. Zo is er nog geen verkoopdatum en adviesprijs, en zijn een hoop specificaties onbekend. Maar gebaseerd op wat Google heeft laten zien, heeft het bedrijf een aantal interessante upgrades in de pijplijn.
Hier is alles wat Google tot nu toe over de Pixel 6 heeft laten weten.
Er komen twee Pixel 6-modellen
Google's nieuwe smartphone komt in twee smaken: de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Beide worden in de markt gezet als premium-telefoons. De Pixel 6 Pro is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een extra telelens.
De Pixel 6 Pro is ook groter dan de Pixel 6 en heeft een scherm met een hogere verversingsfrequentie. De Pixel 6 beschikt over een 6,4-inchdisplay van 1920 x 1080 pixels met een verversingssnelheid van 90 Hertz. De Pixel 6 Pro heeft een 6,7-inchscherm van 3200 x 1800 pixels van 120 Hertz.
Beide telefoons hebben OLED-schermen die een hoger contrast en diepere zwarttonen hebben dan LCD-panelen.
Lees ook: Wat is mini-LED en waarom is het misschien wel beter dan OLED?
Ze draaien beide op Google's nieuwe Tensor-chip
Google stopt voor het eerst haar eigen chipset in Pixel-smartphones. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro maken gebruik van Google Tensor. Daarmee krijgen ze naar eigen zeggen betere beeld- en spraakherkenning.
Tensor brengt nog meer verbeteringen met zich mee, maar Google houdt de lippen nog op elkaar over wat die verbeteringen precies gaan zijn. Verwacht later meer informatie hierover.
Het design is compleet anders dan de Pixel 5
Google geeft de Pixel telefoons een grote designupdate. "We transformeren de binnenkant, we wilden de buitenkant tegelijkertijd ook transformeren", vertelt hardwaredirecteur Rick Osterloh.
Beide telefoons hebben een nagenoeg randloos ontwerp met een uitsnede voor de camera in het midden van het scherm. De toestellen zijn gemaakt van glas en metaal waardoor ze meer premium aanvoelen dan de Pixel 5 van vorig jaar. Het scherm van de Pixel 6 Pro is ook lichtelijk gebogen aan de zijkanten, net zoals Samsungs Galaxy S-telefoons.
Elk apparaat komt in drie kleuren. Het Pro-model zal verkrijgbaar zijn in goud, wit en zilver, en zwart. De Pixel 6 krijgt een koraal, groen of zwart uiterlijk.
De Pixel 6 en 6 Pro onderscheiden zich visueel van de iPhone en Samsung-toestellen met de plaatsing van de camera's. Google kiest ervoor om de lenzen in een balk over de breedte van de telefoon te huisvesten. De iPhone 12 en Galaxy S21 hebben een vierkant of rechthoekig camera-eiland.
De Pixel 6 heeft twee camera's, de Pro heeft er drie
Google verbetert de camera's op beide telefoons. Maar alleen het Pro-model heeft een derde telelens met 4x optische zoom. Beide telefoons hebben een grotere primaire sensor die 150 procent meer licht binnenlaat en beschikken over zowel een groothoek- als een ultragroothoeklens.
Het toevoegen van een derde lens is iets nieuws voor Google. In voorgaande Pixels plaatste de techgigant niet meer dan twee cameralenzen.
Google claimt dat de Tensor-chip de video- en fotografische prestaties flink verbetert. Als voorbeeld toonde Osterloh een foto van een spelend kind die er, ondanks veel beweging, scherp uitziet.
Op dit beeld te produceren combineert de telefoon beelden van de hoofdcamera en de ultragroothoeklens. Achter de schermen gebruikt het meerdere machinelearningprocessen zoals gezichts- en bewegingsherkenning waardoor het kan detecteren dat het gezicht van het kind scherp moet zijn, wat niet zo was op de originele foto.
De software haalt het scherpe beeld van de ultragroothoeklens, dat met een snellere sluitertijd foto's schiet, en verwerkt dit met het originele beeld. Het resultaat: het gezicht van het kind is scherp.
In een ander voorbeeld liet Osterloh video zien die geschoten was op de Pixel 6. Die had meer contrast en betere kleuren dan hetzelfde beeld dat geschoten was op de iPhone 12 en de Google Pixel 5. Natuurlijk gaat het hier om demonstraties die in door Google gecontroleerde omgevingen zijn geschoten.
Google Pixel 6 wordt in de herfst gelanceerd
Google liet nog geen specifieke releasedatum weten, maar bevestigde dat de Pixel 6 en Pixel 6 Pro ergens in de herfst te koop zal zijn. De Pixel 5 kwam vorig jaar september uit. Prijzen en daadwerkelijke verkoopdata zijn nog niet bekend.
Net als bij eerdere modellen zullen de Pixel 6 en 6 Pro via officiële kanalen niet te koop zijn in Nederland en België. Geïnteresseerden kunnen terecht in onder meer Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Meer tech? Lees ook deze stukken eens:
- Samsung draait miljarden winst en wil de vouwbare telefoon bereikbaar maken voor iedereen
- Instagram gaat jongeren beschermen – algoritme houdt vreemd gedragende volwassenen weg bij tieners
- Benieuwd of je bent gehackt met een Pegasus-aanval? Zo kun je checken of je telefoon vol zit met spionagesoftware
- 5G: waarom je nu nog niet extra moet betalen voor wat telecomproviders beloven
- De iPhone 13 komt eraan, maar wat gaat Apple verbeteren? Dit is wat we weten