Google kreeg in juli een boete van 4,3 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie vanwege zijn monopolie op Android.

Google kreeg 90 dagen om orde op zaken te stellen. Zo niet, dan hangt het bedrijf een dwangsom van 5 procent procent van zijn dagelijkse inkomsten te wachten, voor iedere dag dat het in overtreding is van EU-wetgeving.

Dat zou een boete van 15,2 miljoen dollar (13,2 miljoen euro) per dag kunnen betekenen, boven op de al staande straf. Google tekende bezwaar aan tegen de beschikking, maar kiest ondertussen toch deels eieren voor zijn geld, maakt de techmoloch nu bekend.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) constateerde dat Google op drie belangrijke punten in overtreding was van EU-regels. Google verplicht fabrikanten van mobiele apparaten om de Chrome-browser van Google vooraf te installeren en apps via de Play Store te installeren. Het bedrijf betaalde fabrikanten bovendien om Google Search te installeren en verhinderde ze om toestellen te verkopen die op alternatieve versies van Android draaien.

Jaaromzet Alphabet

De boete zou worden berekend over de totale jaaromzet van Google’s moederbedrijf Alphabet. Die bedroeg vorig jaar 110,9 miljard dollar, oftewel 304 miljoen dollar (264 miljoen euro) per dag.

Dinsdag kondigde Google in een blogpost aan dat het aan de EU-eisen gaat voldoen, terwijl de bezwaarprocedure loopt. Het bedrijf denkt dat te doen door Europese telefoonfabrikanten die Android gebruiken niet langer zal verplichten om Google-apps standaard te installeren.

Als ze dat wél willen doen, moeten ze daar vanaf nu voor betalen. Ook niet-Europese fabrikanten die smartphones naar Europa willen exporteren, moeten nu een licentie betalen om de Google-apps te mogen installeren op hun apparaten.

Google had tot eind deze maand om zijn beleid te wijzigen. Kennelijk schat het bedrijf de kansen van de bezwaarprocedure niet te hoog in.

Commissie blijft waakzaam

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat de commissie de internetreus nauwlettend in de gaten zal blijven houden.

Ook benadrukte ze dat de Commissie niet had gestipuleerd dat fabrikanten moeten betalen om Google-apps te mogen installeren. "Onze beschikking eist niet van Google dat het kosten in rekening brengt voor z'n apps of voor de Play Store", aldus de woordvoerder.