Het Chinese Lenovo neemt Motorola Mobility over van Google voor een bedrag van 2,91 miljard dollar, omgerekend 2,13 miljard euro.
Dat heeft Google woensdag bekendgemaakt. Het zoekbedrijf lijdt daarmee een verlies van zo’n 3 miljard dollar op de aankoop van de mobieltjesmaker.
Een snelle rekensom. Twee jaar geleden nam Google Motorola over voor 12,5 miljard dollar. Op dat moment had Motorola een cashvoorraad van 3 miljard dollar. Ook had Motorola belastingdeals gesloten met verschillende Amerikaanse staten die Google een besparing van zo’n 1 miljard dollar opleverden.
Daarnaast verkocht het de tak die kabelkastjes maakt voor ongeveer 2,5 miljard dollar. Nu slijt het de rest van Motorola aan Lenovo voor 660 miljoen dollar in contanten en 750 miljoen dollar in aandelen. De resterende 1,5 miljard dollar wordt in de komende drie jaar overgemaakt.
Eindafrekening: een verlies van ongeveer 3 miljard dollar.
Rode cijfers Motorola
Google kreeg de Amerikaanse telefoonmaker maar niet aan de praat. Ondanks omvangrijke kostenbesparingen en de lancering van een nieuwe smartphone bleef Motorola rode cijfers schrijven.
In het vierde kwartaal bedroeg het operationele verlies bij Motorola 384 miljoen dollar. In totaal heeft Google in zeven kwartalen 1,8 miljard dollar aan operationele verliezen moeten slikken bij Motorola.
Motorola gekocht om de patenten
Volgens Google is de aankoop van Motorola met name gedaan om de patenten die de telefoonmaker bezit. Daarmee kan het concern uit Mountain View zich beter wapenen tegen rechtszaken van onder meer Apple. Google houdt het merendeel van de patenten in z'n bezit. Lenovo ontvangt 2000 patenten met de deal en krijgt een licentie op de rest.
De patenten van Motorola lijken tot nu toe nog niet zo waardevol als gehoopt, blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Washington. Daaruit bleek dat Apple met zijn iPhone geen patent heeft geschonden dat in handen is van Motorola.
Lenovo speler in VS
"Lenovo heeft de expertise en staat van dienst om van Motorola een grote speler in de Android-wereld te maken", zei Google-topman Larry Page in een toelichting. "Met deze stap kan Google alle energie stoppen in het aanjagen van innovatie in het hele ecosysteem van Android."
Lenovo krijgt met de aankoop een aanzienlijk marktaandeel in de Verenigde Staten. Volgens marktonderzoeker IDC was Lenovo in de laatste drie maanden van vorig jaar de vierde smartphonemaker, achter Samsung, Apple en Huawei. Dat was echter met name te danken aan de sterke verkopen in China, de grootste markt voor smartphones ter wereld. Met Motorola zou het opschuiven naar de derde plek, aldus Neil Mawston, analist bij Strategy Analytics.
Lenovo op koopjesjacht
Lenovo deed eerder al een bod op het Canadese BlackBerry, maar dat bod werd naar verluidt afgewezen door de Canadese overheid. Die zag vanuit het oogpunt van nationale veiligheid liever niet dat de Canadese trots in handen kwam van een Chinees bedrijf. Of dezelfde overwegingen ook een rol spelen voor de Amerikaanse autoriteiten is onbekend.
Het is in elk geval geen probleem dat Lenovo de serverdivisie van het Amerikaanse IBM overneemt, zoals vorige week bekend werd. De Chinezen leggen daarvoor 2,3 miljard dollar op tafel. In 2005 kocht Lenovo al de computerdivisie van IBM. Dat is in Chinese handen inmiddels uitgegroeid tot de grootste pc-maker ter wereld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl