Alphabet, het moederbedrijf van internetreus Google, moet 4,34 miljard euro betalen vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Ook moet het Amerikaanse bedrijf zijn contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien, eist de Europese Commissie.
Het bedrag was woensdag al uitgelekt en wordt door EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bevestigd. Volgens Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen.
Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android-software. Vestager eist dat Google hieraan binnen negentig dagen een einde maakt op straffe van een extra boete van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Alphabet.
Ook betaalde Google grote fabrikanten en mobiele netwerkaanbieders om Google Search vooraf al te installeren en inclusief te leveren. Het bedrijf verhinderde producenten bovendien om mobiele apparaten te verkopen die op alternatieve besturingssystemen van Android draaiden die niet door Google waren goedgekeurd.
Recordboete
Het is de hoogste boete die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd. Een Europese boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf. Dat zou in het geval van Alphabet ruim 9 miljard euro zijn geweest. Doorgaans vallen de geldstraffen vanuit Brussel lager uit en ook deze boete komt ondanks de recordhoogte niet in de buurt van die 10 procent.
Beroep
Google maakte woensdagmiddag bekend in beroep te gaan tegen de boete. "Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie", laat het bedrijf weten in een reactie.
Het bedrijf moet ondanks de beoogde juridische stappen het geld meteen naar Brussel overmaken. Het bedrag wordt op een geblokkeerde rekening vastgezet, aldus commissaris Vestager, tot de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat kan overigens jaren duren, maar als de commissie de zaak wint, dan wordt het bedrag daarna verdeeld over de 28 lidstaten via dezelfde sleutel als ze aan de EU afdragen.
Google kreeg eerder ook al miljardenboete
Het is niet de eerste miljardenboete die Google krijgt. Vorig jaar nog kregen ze een boete van 2,4 miljard euro opgelegd van de Europese Commissie – ook voor het misbruiken van de dominante marktpositie.
De Europese Commissie oordeelde dat Google de zoekmachine gebruikt om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van concurrentie. Er ging zeven jaar onderzoek vooraf aan de uitspraak.
Google besloot de boete aan te vechten en in beroep te gaan. De zaak loopt nog.