Het moederbedrijf van Google bekoorde beleggers maandagavond met sterke cijfers. Op de beurs werd Google meer waard dan Apple. Is het aandeel Google daarmee ook aantrekkelijker?

Beleggers beloonden Alphabet, het moederbedrijf van Google, maandagavond nabeurs voor sterke winst- en omzetcijfers.

Het aandeel Google schoot omhoog, waardoor Google op de beurs even meer waard was dan Apple: 549 miljard dollar tegen 534 miljard dollar.

Het grootste beursbedrijf ter wereld. Dat is natuurlijk een leuke titel, maar wat zegt dat voor beleggers?

Groei bij Google, iPhone piekt

De site Marketwatch noemt twee belangrijke redenen waarom beleggers Google waardevoller vinden dan Apple: groei en groeipotentieel.

De omzet van het kernbedrijf Google, dus zonder innovatieve projecten zoals de zelfrijdende auto en de slimme thermostaat Nest, klom in de laatste drie maanden van 2015 met 18 procent. Apple boekte over de vergelijkbare periode een omzet groei van 1,7 procent met de iPhone.

Het huidige groeibeeld is dus dat Google met zijn webadvertenties stevig in de lift zit, terwijl de omzet uit de iPhone lijkt te pieken.

Dan het groeipotentieel. Google liet maandag weten dat de innovatieve speeltuin, genaamd 'other bets', afgelopen jaar 3,5 miljard dollar verlies leed, op een omzet van 448 miljoen dollar.

Op zich is dit laatste niet florissant, zou je denken. Maar beleggers kijken daar anders naar.

Google en Apple

Volgens Marketwatch hebben beleggers het gevoel dat er uit de nieuwe projecten van Google weleens een nieuw groeikanon kan ontstaan. Dit is mede gebaseerd op de gelukkige hand van oprichters Larry Page en Sergey Brin bij eerdere overnames van startups zoals videosite YouTube.

Voor Apple-topman Tim Cook geldt dat die nog moet bewijzen andere groeibronnen te kunnen aanboren dan de razend succesvolle iPhone.

Een en ander is ook terug te zien in de waardering van de aandelen Alphabet en Apple.

Op basis van de verwachte winst over 2016 betalen beleggers twintig keer de winst voor het aandeel Alphabet, zo blijkt uit gegevens van bureau Factset. Voor Apple betalen beleggers slechts tien keer de verwachte winst over 2016.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl