Dinsdag onthulde Google zijn strategie om de concurrentie met Amazon aan te gaan op het gebied van cloud-verhuur.
Tijdens een speciaal evenement maakte Google bekend dat een aantal bedrijven, waaronder Airbnb, Atomic Fiction Netflix en Rovio, Google Cloud Platform is gaan gebruiken in plaats van, of als back-up voor, de cloud van Amazon.
Bovendien verlaagde Google de prijs van zijn clouddiensten, met 23 tot 79 procent. Ook werden gereedschappen onthuld die het makkelijker moeten maken om van de cloud gebruik te maken.
Amazon is marktleider
De cloud, dat is de verhuur van servers, dataopslag en databanken aan bedrijven. Al jaren is Amazon er de absolute marktleider. In 2013 had Amazon Web Services meer omzet dat concurrenten Azure (Microsoft) en Google Cloud Platform samen.
De markt voor cloudverhuur was vorig jaar goed voor 9,2 miljard dollar. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal de markt jaarlijks 35 procent groeien, tot 42 miljard dollar in 2018.
Amazon zit al in 2006 in de business; Google kwam twee jaar later. Maar de zoekgigant zag aanvankelijk niet zo'n markt in dataopslag, verneemt de Wall Street Journal van bronnen met kennis van het bedrijf.
De meest getalenteerde informatici werden op de reclame-tak of op geavanceerde projecten gezet. Cruciale fout van Google was om van klanten te eisen dat ze hun software aanpasten aan die van Google. Amazon was flexibeler, en daarmee veel populairder.
Overstappers gaan ecosysteem missen
Relatief laat stapte Google over op Amazons methode: ontwikkelaars gebruik laten maken van de meest populaire programmeertalen, databanken en andere gereedschappen in een zogenoemde virtuele machine. Maar Google heeft spijt, en probeert nu marktaandeel terug te winnen.
Volgens Greg DeMichillie, hoofd productmanagement bij Google Could Platform, denkt dat Google Amazon nog kan inhalen. "2008 was vroeg, maar 2014 blijkt nog steeds vrij vroeg te zijn", zegt hij.
Rond Amazons cloudaanbod is inmiddels een heel ecosysteem van consultants en ontwikkelaars gegroeid, wat een grote plus is. Potentiële overstappers naar Google gaan dat missen, en krijgen daar kosten en technische complicaties bovenop.
Eén zo'n overstapper is receptensite Allthecooks. Volgens oprichter Rafael Sanches was de overstap niet makkelijk, maar bespaart de site inmiddels kosten omdat zijn databank makkelijker doorzoekbaar is.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl