Wat valt je op als je drie maanden lang met Google Glass rondloopt in Nederland? Redacteur Daniël Verlaan van NUtech deed het. Dit zijn zijn ervaringen.
Voor iemand die in Nederland woont is het niet eenvoudig en vooral niet goedkoop om aan de bril van Google te komen. Google Glass wordt officieel alleen in de VS verkocht aan ontwikkelaars.
Daniël Verlaan wist er eentje ‘op de kop te tikken’ via de online marktplaats eBay. Kosten: zo’n 1700 euro, inclusief btw, verzendkosten en invoerrechten.
De afgelopen drie maanden droeg hij het apparaat constant. Op de techsite NUtech deelt hij zijn bevindingen.
Naar de kapper
Gelijk op de eerste dag dat Verlaan de bril droeg, ging hij naar de kapper. Met zijn halflange haar was Google Glass namelijk lastig te gebruiken.
Boven je rechteroog zit een schermpje waarop je binnenkomende meldingen kunt zien en aan de rechterzijde bevindt zich een touchpad waarmee je de bril kunt bedienen. Zijn haar hing zowel voor het scherm als over het touchpad. "Dit kan voor vrouwen of mannen met langer haar daadwerkelijk een probleem worden, want het is vervelend om het touchpad eerst haarvrij te maken voor je Glass activeert", schrijft Verlaan.
Ook moest Verlaan wennen aan het dragen van de bril. Alle elektronica is verwerkt in het rechterpootje van de bril, waardoor Glass (zo'n 40 gram zwaar) met name leunt op je rechteroor. Daardoor had hij de eerste dagen een pijnlijk oor, maar dat ging na een week over.
Smartphone blijft in de broekzak
Over het gebruik is Verlaan positief. Glass is gekoppeld aan je smartphone waardoor je meldingen van binnenkomende e-mails en andere berichten in beeld ziet, net als bij een smartwatch. Zo kun je snel beoordelen of iets urgent is en kan de smartphone vaker in je broekzak blijven.
"Glass laat zien hoe smartphones ons hebben afgezonderd van de wereld om ons heen", meent Verlaan. "Met Glass voelde ik mij meer aanwezig, was er meer orde in mijn notificaties en voelde het niet alsof ik constant naar een scherm in mijn handen keek."
Zo reageren mensen op Google Glass
Wat Verlaan het meest is bijgebleven zijn de reacties van anderen op Google Glass. Veel mensen kenden de Google-bril bij naam, ook al ligt-ie nog niet in de winkels. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. "Een student vroeg of ze me kon helpen om de trein uit te stappen. Ze dacht dat ik slechtziend was, en dat Glass mij hielp nog enigszins te kunnen zien."
Op het centraal station van Utrecht werd Verlaan door een beveiliger opgedragen de bril af te doen. Filmen is op het station verboden en met Google Glass leek het alsof Verlaan alles opnam waar hij naar keek, ook al zei hij dat dat absoluut niet het geval was.
In de trein had Verlaan de naarste ervaring. Een man dacht dat Verlaan foto's van hem maakte, terwijl hij slechts berichten op Twitter aan het bekijken was. "Als je nu niet dat ding van je kop haalt, trek ik 'm ervan af", schreeuwde de man. Gelukkig stopte de trein op dat moment net op het station waar Verlaan eruit moest.
Meer weten over hoe het is om Google Glass te dragen? Lees het hele verhaal van Verlaan op NUtech.