- Google gaat Wikipedia betalen voor het tonen van informatie van de website bij z’n zoekresultaten.
- Hoeveel geld er precies met de deal gemoeid is, wordt door beide partijen niet bekend gemaakt.
- Wel heeft Wikipedia benadrukt dat de website ondanks de deal gewoon gratis blijft en ook nog altijd door vrijwilligers gerund zal worden.
- Lees ook: YouTube heeft een probleem: video’s met complottheorieën – en Wikipedia moet voor de oplossing zorgen
Online encyclopedie Wikipedia heeft met Google een deal gesloten over het plaatsen van stukken tekst van Wikipedia website bij Google’s zoekresultaten.
Google toont vaak informatie afkomstig van de encyclopedie op een prominente plek aan de rechterzijde van z’n zoekresultaten, maar meldt daar de bron vaak niet bij. Dat ergerde de stichting achter Wikipedia, de Wikimedia Foundation, die nu een commerciële divisie heeft opgezet.
Google is de eerste betalende klant van de commerciële tak van Wikimedia, die Wikimedia Enterprise heet. Wikipedia, een van ’s werelds vaakst bezochte websites, is gratis te raadplegen en wordt voornamelijk door vrijwilligers bijgehouden. De nieuwe overeenkomst met Google verandert daar niets aan.
Nu steunt Wikipedia voor zijn financiën nog vooral op giften, onder andere van Google. Wikimedia maakt niet bekend hoeveel geld met de nieuwe overeenkomst is gemoeid.
De organisatie heeft daarnaast ook een nieuwe deal gesloten met de non-profitorganisatie The Internet Archive, die met zijn site Wayback Machine oude webpagina's bewaart voor onderzoek. Deze site mag gratis gebruik maken van de commerciële diensten van Wikipedia.
Google sloot eerder deals met 300 Europese nieuwsorganisaties
Google heeft in mei dit jaar deals gesloten met ruim driehonderd Europese nieuwsorganisaties over de betaling voor het doorplaatsen van hun artikelen in z’n zoekmachine.
Hoeveel geld er precies met die afspraken is gemoeid, is niet bekend. Wel kwam destijds naar buiten dat het gaat om organisaties in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.
De Europese Unie voerde in 2019 een richtlijn in die uitgevers van kranten of andere nieuwsmedia het recht geeft om grote internetbedrijven, zoals Google en Facebook, geld te vragen voor het tonen van hun artikelen.
Voor het plaatsen van heel korte fragmenten van nieuwsartikelen in de zoekmachine hoeft Google niet te betalen.