• Als werknemers van Google zich niet houden aan het coronavaccinatiebeleid van het bedrijf krijgen ze geen salaris meer en zullen ze uiteindelijk hun baan verliezen, blijkt uit interne documenten die zakenzender CNBC heeft ingezien.
  • De ruim 150.000 werknemers van Google hadden tot 3 december de tijd om hun vaccinatiestatus door te geven of om een vrijstelling aan te vragen.
  • Medewerkers die zich niet aan de vaccinatieregels houden gaan vanaf 18 januari voor dertig dagen met ‘betaald verlof’, dan volgen maximaal zes maanden ‘onbetaald verlof’ en uiteindelijk ontslag.
  • Lees ook: Google gaat thuiswerkers mogelijk minder betalen – loon afhankelijk van woonlocatie

Google heeft zijn werknemers verteld dat ze hun salaris zullen verliezen – en uiteindelijk worden ontslagen – als ze zich niet houden aan het Covid-19-vaccinatiebeleid van het bedrijf. Dat zou staan in interne documenten die tv-zender CNBC heeft ingezien.

In een door de directie verspreid memo kregen de ruim 150.000 werknemers tot 3 december de tijd om hun vaccinatiestatus aan te geven of om een ​​medische of religieuze vrijstelling aan te vragen.

Na die datum zou contact worden opgenomen met werknemers die hun status niet hadden geüpload of niet waren gevaccineerd, evenals met degenen wier vrijstellingsverzoeken niet waren goedgekeurd.

In het memo stond tevens dat werknemers die zich niet aan de vaccinatieregels hebben gehouden tegen de deadline van 18 januari, voor dertig dagen op “betaald administratief verlof” zullen worden geplaatst. Daarna zet het bedrijf hen voor maximaal zes maanden op “onbetaald persoonlijk verlof”, gevolgd door ontslag.

Executive order

De regering van president Joe Biden heeft Amerikaanse bedrijven met honderd of meer werknemers bevolen ervoor te zorgen dat hun werknemers vóór 18 januari volledig zijn gevaccineerd of regelmatig op Covid-19 worden getest.

Hoewel deze order op last van een federale rechter voorlopig niet van kracht is, is Google dus toch van plan zich eraan te houden. Google-werknemers die buiten deze executive order vallen en hun werkzaamheden ook buiten het kantoor kunnen uitvoeren kunnen in de toekomst permanent op afstand werken, aldus de zoekgigant.

In juli van dit jaar maakten Google en moederbedrijf Alphabet bekend van alle werknemers te gaan eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. Toen was het plan om in januari weer open te gaan.

Begin december toen de zorgen over het aantal besmettingen bleven aanhouden, zei Google dat het Amerikaanse werknemers niet zou verplichten om nog terug te keren naar kantoor.

Niet alle medewerkers van Google zijn het eens met het vaccinatiebeleid van hun werkgever. Enkele honderden Google-medewerkers hebben hiertegen een manifest ondertekend.

LEES OOK: Werknemers verplichten zich te laten vaccineren zoals Google wil, mag niet in Nederland

[activecampaign form=42 css=1]