Bekende mensen kun je voortaan alles laten zeggen wat je wilt.
Een lipleesprogramma kan leren hoe iemand praat en vervolgens filmpjes van die persoon maken.
De gebruiker van het programma kan precies bepalen wat de bekendheid zegt. De uitvinder van het programma, computerwetenschapper Supasorn Suwajanakorn – die werkt bij Google – is geschrokken van het resultaat.
Nepnieuws maken kan nu in een handomdraai. “Vreselijk als dit in de verkeerde handen komt”, zegt Suwajanakorn.
Levensecht
Het werkt eenvoudig. Je laat beelden van iemand die praat of speecht inlezen in de computer. Het computerprogramma van Suwajanakorn kijkt naar de beweging van mond, tanden en kaak van de spreker.
Is het programma uitgeleerd dan kun je filmpjes maken met zelfbedachte teksten, terwijl de beelden er levensecht uitzien en klinken. Een bijna perfecte imitatie van de eigen stijl en klank van praten van mensen. Kun je nog wel vertrouwen wat je ziet wanneer een bekendheid iets zegt?
Tijdens de TED Conferentie in Vancouver toonde Suwajanakorn beelden. Hij liet acteur Tom Hanks en de vorige president Obama teksten uitspreken die ze nooit hebben gezegd.
Suwajanakorn maakte het programma als afstudeerproject bij de Universiteit van Washington, samen met twee professoren. Een computeralgoritme bestudeert filmmateriaal en leert door kijken en terugkijken hoe iemand praat. Vervolgens kan het imiteren beginnen. Suwajanakorn werkt nu als onderzoeker voor Google Brain.
Mogelijkheden zijn eindeloos
Tot nu toe kan het programma aannemelijke 'talking heads' maken. Iemand ten voeten uit, van top tot teen, nabootsen kan het nog niet. Maar de mogelijkheden voor nep-statements en fake-speeches zijn eindeloos. "Je wil niet dat deze techniek in de verkeerde handen valt", zei Suwajanakorn tijdens de TED conferentie.
Maar mogelijk zijn vergelijkbare technieken al in 'de verkeerde handen'. Onlangs circuleerden al sexvideo's waarin het gezicht van de Amerikaanse popzangeres Taylor Swift over de gezichten van pornoactrices was geplaatst. Dit meldde Vice News in januari.
De imitatietechniek kan voor goede doeleinden worden gebruikt. Je kan bijvoorbeeld levendige films maken voor onderwijsdoeleinden, stelt Suwajanakorn.
Bekijk hier een originele speech van Obama en de bewerkte versie. Deze beelden zijn gemaakt nadat het programma van Suwajanakorn veertien uur aan videobeelden van Obama had 'bekeken'.