- Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlands dochterbedrijf naar belastingparadijs Bermuda gesluisd, blijkt uit onderzoek van de NOS.
- Dat leverde de Nederlandse belastingdienst tussen 2012 en 2019 ruim 25 miljoen euro op, zo’n 0,02 procent van het totale bedrag.
- Als het geld rechtstreeks naar de Verenigde Staten was gegaan, dan had het bedrijf daar maximaal 38 miljard euro aan belasting over moeten betalen.
Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, zo’n 0,02 procent.
Dat schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf.
Google zegt dat het geld inmiddels naar de Verenigde Staten is teruggebracht. Daar is het hoofdkantoor van de internetgigant gevestigd. Onduidelijk is hoeveel belasting het bedrijf daarvoor betaald heeft.
De belastingconstructie, die inmiddels gestopt is, draaide om het betalen van vergoedingen voor het intellectueel eigendom van Google. Die royalties kwamen tussen 2012 en 2019 via dochterbedrijven in Ierland en Singapore, langs in Nederland.
De Nederlandse dochter van Google stuurde de miljarden door naar Bermuda. Daar wordt geen belasting geheven.
Zonder speciale fiscale route was Google €38 miljard aan belasting kwijt geweest
Als het geld rechtstreeks naar de Verenigde Staten was gegaan, dan had het bedrijf daar maximaal 38 miljard euro aan belasting over moeten betalen. Dat heeft de NOS berekend aan de hand van belastingtarieven van destijds.
Google zegt tegen de NOS dat de berekening is gebaseerd op een "fictief scenario." Het bedrijf zou wereldwijd de afgelopen tien jaar effectief ruim 21 procent belasting hebben betaald. Hiervan zou 80 procent zijn betaald in de Verenigde Staten.
Hoeveel belasting het bedrijf betaalde over de 128 miljard euro die via Nederland naar Bermuda ging, wil Google niet zeggen.
Mogelijk gaat het om een groter bedrag dan 128 miljard, want de royaltyconstructie bestond sinds 2004. Bij de Kamer van Koophandel zijn echter alleen jaarverslagen vanaf 2012 te vinden.
Wetgeving over belastingontwijking aangepast
Belastingontwijking is niet illegaal, maar de afgelopen jaren is de druk op multinationals om ermee te stoppen wel steeds groter geworden. Veel landen hebben hun wetgeving aangepast om het tegen te gaan.
Ook Nederland heeft de regels aangepast. Sinds dit jaar heft Nederland belasting op inkomende royalties die naar belastingparadijzen doorgesluisd worden.
Inmiddels is Google met deze constructie gestopt. Het is niet duidelijk of dit te maken heeft met de veranderde regelgeving in Nederland.