Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico een andere naam te geven is meer dan alleen maar geografisch geneuzel: het is een politieke zet die laat zien hoe hij door de wereld gezien wil worden, zeggen politieke experts.

De zet kan wel problemen opleveren voor Google, dat sindsdien zijn kaart heeft aangepast, en brengt het risico mee dat de relaties tussen de VS en Mexico verslechteren, aldus de experts.

Kan de VS zomaar de naam van een zee veranderen?

Het antwoord op de vraag of Trump de naam van de Golf kan veranderen, is ja – maar alleen in de VS en niet internationaal.

Landen kunnen geografische elementen noemen zoals ze willen, maar alleen binnen hun eigen jurisdictie, zegt politicoloog Ian Hurd van de Northwestern University. “Het is vrij gebruikelijk dat landen belangrijke plekken andere namen geven, vooral wanneer een nieuwe regering zich wil onderscheiden van een eerdere”, zegt Hurd tegen Business Insider.

Hij noemt als voorbeeld de vele steden die de Indiase regering een andere naam heeft gegeven na de dekolonisatie of om het hindoe-nationalisme te benadrukken. Ook zijn er veel Russische plaatsnamen veranderd in de loop van de 20e eeuw.

Buiten de grenzen van een land “is er geen formele instantie die beslist hoe dingen moeten heten”, aldus Hurd. Wel is er een adviesorgaan binnen de Verenigde Naties, de Group of Experts on Geographical Names, dat internationale coördinatie en standaardisatie van cartografische namen stimuleert. Maar landen hoeven de aanbevelingen niet op te volgen.

Hoewel afzonderlijke landen hun eigen beslissingen kunnen nemen over de plaatsnamen, betekent dat niet dat ze de bevoegdheid hebben om een internationaal water een andere naam te geven, zegt politicoloog Matthew Zierler van de Michigan State University. “Dus het hernoemen van Denali naar McKinley valt binnen de bevoegdheid van de Verenigde Staten, maar bij de Golf van Mexico ligt dat anders", zegt Zierler. “Internationaal zijn er altijd verschillen geweest tussen landen op dit vlak."

Wat de naamsverandering van de Golf van Mexico door Google betekent

Na het uitvoeringsbesluit van Trump om de Golf een nieuwe naam te geven, stemde Google ermee in om de wijziging door te voeren. In een bericht op X meldde Google dat het de naam voor Amerikaanse gebruikers van zijn kaarten zou aanpassen, zodra deze officieel was opgenomen in het US Geographic Names Information System. Dit leidde ertoe dat de Mexicaanse president in een brief aan bezwaar maakte.

"We passen naamwijzigingen al lange tijd toe, wanneer ze zijn bijgewerkt in officiële overheidsbronnen," schreef Google in zijn bericht op X. In een vervolgreactie verklaarde het techbedrijf dat "wanneer officiële namen per land verschillen, zien lokale gebruikers van Google Maps de officiële naam die in een land wordt gehanteerd". De rest van de wereld krijgt beide namen te zien.

Foto: André Gussekloo/Google Maps

Hoewel de naamswijziging is doorgevoerd via een presidentieel uitvoeringsbesluit, is Google niet wettelijk verplicht om deze naamgeving te hanteren, net zomin als enige andere particuliere entiteit, aldus jurist Mark Lemley Stanford University. "Als ze verplicht zouden zijn dit te doen, zouden ze in een lastige positie verkeren, omdat andere landen het officieel anders noemen."

Aangezien Google niet wettelijk verplicht is om Trumps naamswijziging door te voeren, is de keuze om dit toch te doen in wezen een politieke beslissing, aldus experts.

"Google en andere kaartenmakers richten zich niet op de wet. Ze zullen doorgaans de richting volgen van de landen waar ze opereren", zegt Zierler. Hij voegde eraan toe dat dit voor sommigen misschien verwarrend is, maar dat "het voor de meesten vrij duidelijk is dat namen symbolisch zijn."

Gevolgen voor de VS en de betrekkingen met Mexico

Sommige juridische experts zeggen dat het besluit van Trump om de Golf van Mexico een nieuwe naam te geven, veel zegt over het beeld van de VS dat hij de buitenwereld wil voorhouden. "De meeste naamswijzigingen komen voort uit cultuurstrijd en politieke ideologie", zegt politicoloog Hurd tegen Business Insider. "Nationalistische regeringen projecteren vaak een beeld van macht door plaatsen ideologisch geladen namen te geven. Dit lijkt de motivatie te zijn achter Trumps aanspraak op de 'Gulf of America'."

Dat kan onbedoeld ook een andere, onderliggende boodschap meebrengen, aldus Hurd. "Het veranderen van namen is vaak eerder een teken van zwakte van een leider dan van kracht. Het toont de onzekerheid over iemands positie in de wereld."

Hoe dan ook is het besluit van Trump niet gunstig voor de betrekkingen tussen de VS en Mexico, stelt Zierler. "De kans dat dit een groot conflict wordt tussen de VS en Mexico, is reëel." Toch is de naamswijziging zelf volgens de politicoloog "ondergeschikt aan andere kwesties die spelen tussen de twee landen, zoals immigratie en handel."

Net als andere landen maakt Mexico zich zorgen over "het unilaterale handelen van de Verenigde Staten en het gevoel te worden onderdrukt", benadrukt Zierler. "Het naamconflict is daar een teken van."

Foto: ALFREDO ESTRELLA/AFP via Getty Images

De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum is niet blij met het besluit van Trump om de Golf van Mexico een nieuwe naam te geven en de beslissing van Google om die verandering door te voeren.

In een brief aan Google drong Sheinbaum er bij het bedrijf op aan om de naamswijziging van het 400 jaar oude watergebied op zijn kaarten te heroverwegen, meldde persbureau Reuters.

De naamswijziging "zou alleen kunnen gelden voor de 12 zeemijlen vanaf de kustlijnen van de Verenigde Staten van Amerika," zei Sheinbaum in het Spaans terwijl ze de brief voorlas tijdens een persconferentie.

Mexico stelt dat de VS geen wettelijk recht heeft om de naam van het water, dat grenst aan de VS, Mexico en Cuba, zomaar te veranderen. Volgens de VN-Conventie over het Zeerecht strekt het grondgebied van een land zich namelijk slechts uit tot 12 zeemijlen vanaf de kust, meldde Reuters.

Toen Trump vorige maand, nog voordat hij aantrad, de naamswijziging voorstelde, reageerde Sheinbaum met de opmerking dat delen van Noord-Amerika dan ook hernoemd zouden moeten worden tot "América Mexicana", omdat een wereldkaart uit 1607 het destijds zo aanduidde.

LEES OOK: Op wereldkaarten wordt Nieuw-Zeeland vaak vergeten – de Kiwi’s zelf kunnen er wel om lachen en maakten er een grappig filmpje over