• Wegens zorgen over toenemende regulering zijn in China de afgelopen week miljarden aan beurswaarde weggevaagd.
  • Toch blijft Goldman Sachs redelijk positief gestemd over Chinese aandelen, mede omdat het bedrijf denkt dat ze een stimulans krijgen door een mogelijke versoepeling van het begrotingsbeleid.
  • Sommige sectoren worden door analisten van de Amerikaanse zakenbank als bijzonder “groeizaam” beschouwd. Het gaat dan om software, halfgeleiders, (groene) energie en auto’s.

Chinese aandelen hebben een ruige week achter de rug.

Beleggers zijn afgeschrikt door het optreden van Chinese toezichthouders, die de teugels aanhalen en de activiteiten van allerlei bedrijven aan banden proberen te leggen. Hierdoor zijn miljarden aan beurswaarde weggevaagd.

Dit is niet de eerste keer dat de Chinese autoriteiten zich mengen in hun eigen bedrijvigheid. Eerder richtte de overheid haar pijlen op het zakenimperium van Alibaba-oprichter en miljardair Jack Ma, nadat het besloten had om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht in handen hebben en die tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren.

Lees ook: Fintech Ant Group helft minder waard na ingrijpen Chinese overheid, blijkt uit schatting van investeerder Fidelity

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs stelde eind juli zijn prognose voor Chinese aandelen naar beneden bij vanwege de repressie, die het “weergaloos” noemde qua tijdsduur, intensiteit, reikwijdte en de snelheid waarmee nieuw beleid wordt aangekondigd.

Een onzekerder regelgevingsklimaat heeft de beweeglijkheid van aandelen versterkt en bepaalde delen van een van ’s werelds meest waardevolle aandelenmarkten “onbelegbaar” gemaakt, aldus analisten van de bank.

Maar volgens Goldmans Azië-aandelenanalisten zijn er nog steeds genoeg goede redenen voor wereldwijde beleggers om Chinese topaandelen in hun portefeuilles op te nemen.  

Graadmeters kelderden ondanks snelle Chinese reactie

Na de aanvankelijke schok van het Chinese optreden tegen onderwijsgerelateerde bedrijven en technologiebedrijven, heeft de regering snel gehandeld om de uitstroom van buitenlands kapitaal in het kielzog van de marktturbulentie een halt toe te roepen.

De regering had een ontmoeting met toezichthouders en topvertegenwoordigers van wereldwijde zakenbanken om drie belangrijke boodschappen over te brengen: eventuele beleidswijzigingen zouden beperkt blijven tot de onderwijssector; ze zouden geleidelijk worden ingevoerd om sterke beweeglijkheid op de markten te voorkomen; en de maatregelen waren niet bedoeld om de Chinees-Amerikaanse financiële markten te ontkoppelen.

Toch kelderde de CSI 300-index – de voornaamste graadmeter voor de aandelenhandel in China – afgelopen week met 5,5 procent, terwijl de Hongkongse Hang Seng-index in dezelfde periode 5 procent daalde. Voor beide indexen gaat het om de grootste weekdaling sinds februari.

Sommige marktangsten zijn weggenomen, maar het beleggingsterrein zal wispelturig blijven tot een “nieuw normaal” is bereikt, aldus Goldman.

Chinese A-aandelen hebben opwaartse potentie

De analisten van de bank hebben onlangs een aantal verschillende reglementaire risicoscenario’s op Chinese aandelen toegepast, waarbij ze deze hebben onderverdeeld in particuliere ondernemingen (POE) en staatsbedrijven (SOE).

Naar aanleiding van de analyse zei de bank dat het zijn visie op de MSCI China-index, die voor ongeveer 80 procent bestaat uit POE’s, heeft geneutraliseerd.

Goldman is positief gestemd over de Chinese A-aandelen – aandelen van op het Chinese vasteland gevestigde bedrijven die worden verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzhen – “gezien de gunstige gevoeligheid voor een potentiële versoepeling van het (begrotings)beleid en de lagere POE/tech-weging”.

Ook identificeerde Goldman een aantal "groeisectoren”: software, halfgeleiders, (groene) energie en auto's. Volgens de bank zijn deze sectoren "minder blootgesteld aan potentiële reguleringsschokken".

Dit zijn zes redenen waarom Goldmans analisten optimistisch blijven over China:

  1. Van de particuliere ondernemingen vertegenwoordigen de sociale sectoren 35 procent van de totale beursgenoteerde marktwaarde. De sectoren die een (regulerings)risico lopen (dat wil zeggen: die de afgelopen 5 jaar een relatief hoge prijsinflatie hebben gekend) vertegenwoordigen slechts een kwart van de totale markwaarde.
  2. Gezien de steun van de Chinese regering voor de ontwikkeling van fundamentele technologieën en het koesteren van innovatie om groei van hoge kwaliteit te ondersteunen, zijn de analisten van Goldman nog steeds van mening dat de autoriteiten pragmatisch te werk zullen gaan bij het vinden van een balans tussen sociale en ideologische doelstellingen en kapitaalmarkten in niet-sociaalgevoelige sectoren.
  3. Het is onwaarschijnlijk dat de onderliggende vraag in de digitale economie structureel zal worden geschaad door regelgeving, indien deze beperkt blijft tot bepaalde sectoren.
  4. Volgens de zakenbank is het huidige beleggerssentiment vergelijkbaar met dat van tijdens de verkoopgolf in 2015. Toen de bezorgdheid wegebde en het vertrouwen geleidelijk herstelde, hervatte de instroom van buitenlands kapitaal en werden de eerdere hoogtepunten ruwweg een jaar later overtroffen.
  5. Vanuit een macro-optiek zou de nieuwe regelgeving op de lange termijn kunnen leiden tot een evenwichtigere economie wat betreft groeidrijvers en middelenallocatie. Ook zou het eerlijkere concurrentie kunnen bevorderen en het systeemrisico in de sectoren met een hoge schuldenlast kunnen verminderen.
  6. De overweldigende bezorgdheid over de regelgeving heeft de beleidssteun op bepaalde gebieden die in overeenstemming zijn met de nationale ontwikkelingsdoelstellingen overschaduwd. Dit gaat met name om groene energie, elektrische voertuigen, bedrijfs- en B2B-software, halfgeleiders en nieuwe infrastructuur.

LEES OOK: Opmars van Big Tech hapert op de beurs: kan S&P 500 nog verder stijgen naar 5.000 punten?