- D66 en GroenLinks-PvdA benadrukken in hun verkiezingsprogramma’s dat de eigen bijdrage voor gemeentelijke sociale voorzieningen weer inkomensafhankelijk moet worden, schrijft Binnenlands Bestuur.
- Sinds 2019 wordt gewerkt met een vaste eigen bijdrage, ongeacht de hoogte van het inkomen van huishoudens.
- Als gevolg hiervan zijn veel meer huishoudens gebruik gaan maken van gesubsidieerde huishoudelijke hulp, waaronder huishoudens met een inkomen van 100.000 euro per jaar.
- Lees ook: Subsidieregeling voor huishoudelijke hulp sterk in trek: ook huishoudens met inkomen €100.000 maken er vaker gebruik van
Als het aan D66 en GroenLinks-PvdA ligt, komt de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor gemeentelijk sociale voorzieningen (Wmo) zoals huishoudelijke hulp terug, meldt Binnenlands Bestuur.
De inkomensafhankelijke eigen bijdrage werd in 2019 afgeschaft en vervangen door een vaste bijdrage van 19 euro per maand voor voorzieningen als dagbesteding en huishoudelijke hulp. Die eigen bijdrage is niet gekoppeld aan het inkomen.
Als gevolg hiervan is er een forse toename geweest van het aantal huishoudens dat gebruik maakt van gesubsidieerde huishoudelijke hulp, waaronder veel huishoudens met een inkomen van 50.000 tot 100.000 euro.
Het huidige kabinet Rutte IV besloot al tot terugkeer van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen in 2026. D66 en GroenLinks-PvdA gaan daar in mee, maar laatstgenoemde wil de eigen bijdrage helemaal schrappen voor mensen met een laag inkomen of een levenslange beperking.