- Dit bitcoin deed woensdag een stap terug, nadat bleek dat een bericht over goedkeuring van special beleggingsfondsen voor de bitcoin in de VS nep was.
- In een vals bericht op sociaal platform X werd gesuggereerd dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zou hebben gegeven voor bitcoin-ETF’s.
- De account van SEC-topman Gary Gensler bleek echter gehackt.
- Lees ook: Topbestuurder van zakenbank Morgan Stanley ziet regelgeving nog steeds als obstakel voor de bitcoin (Engels)
De bitcoin noteerde woensdag iets onder de 46.000 dollar. Dinsdag zakte de grootste cryptomunt ter wereld nog tot ongeveer 45.000 dollar. De daling volgde op een vals bericht op sociaal platform X waarin werd gemeld dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC goedkeuring zou hebben gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen, ook wel bitcoin-ETF’s genoemd.
SEC-topman Gary Gensler verklaarde echter dat de X-account van de toezichthouder “gecompromitteerd” was en er een “ongeautoriseerde” melding was geplaatst. Hij benadrukte dat de toezichthouder nog geen goedkeuring had verleend aan de beursgenoteerde bitcoinfondsen.
Het valse bericht op de X-account van de SEC stond slechts een aantal minuten online voordat het bureau duidelijk maakte dat het onnauwkeurig was. In die korte periode steeg de koers van de bitcoin van ongeveer 46.700 dollar naar bijna 48.000 dollar, voordat de prijs weer terugviel naar 45.000 dollar.
De bitcoin is sinds begin vorig jaar al zo'n 160 procent in waarde gestegen door optimisme over de mogelijke komst van de beursgenoteerde bitcoinfondsen. Investeerders in de munt hopen dat de SEC goedkeuring zal geven voor deze fondsen.
Door bitcoin-ETF's zou de cryptomunt toegankelijker worden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt volgens kenners flink kan aanjagen. De cryptowereld kijkt al lange tijd reikhalzend uit naar de goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder.
Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk meebeweegt met de prijs van de digitale munt. Beleggers hoeven dan niet direct bitcoins te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om indirect te investeren in bitcoins door middel van de fondsen.
Aanvragen voor bitcoin-ETF's van grote vermogensbeheerders
Verschillende grote financiële bedrijven, waaronder 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, hadden aanvragen ingediend om deze fondsen op te zetten. De goedkeuring zou daardoor voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk moeten maken. Experts hebben er eerder ook op gewezen dat de toelating van bitcoin-ETF's het imago kan verbeteren van de bitcoin, die vaak in verband wordt gebracht met witwasoperaties en cybercriminaliteit.
De SEC heeft de komst van deze trackers vooralsnog tegengehouden uit angst dat die tot marktmanipulatie zouden kunnen leiden. Maar rechters oordeelden vorig jaar dat de toezichthouder opnieuw naar de toelating moest kijken. De ETF zou namelijk niet zo veel verschillen van andere soortgelijke producten die al langer bestaan.