Een nieuw jaar gaat traditioneel gepaard met goede voornemens. Maar vaak leveren die niets op.

Psychotherapeut Jonathan Alpert legt uit waarom het vaak misgaat met goede voornemens.

In veel gevallen zijn ze niet concreet genoeg, hebben ze een negatieve lading of zijn ze gebaseerd maatschappelijk gewenst gedrag.

Een nieuw jaar gaat doorgaans gepaard met goede voornemens om dingen beter te doen. Maar vaak lopen die op niets uit.

Hoe komt het toch dat goede voornemens vaak zinloos blijken?  Business Insider sprak met de Amerikaanse psychotherapeut Jonathan Alpert. Hij is auteur van het boek Be Fearless: Change Your Life in 28 Days.

Alpert benoemt de drie belangrijkste redenen waarom het vaak fout gaat met goede voornemens. En de lessen die je daaruit kan trekken.


1. Niet concreet genoeg

Een van de belangrijkste redenen dat mensen zich niet houden aan goede voornemens, is dat ze hun wensen niet concreet genoeg formuleren, volgens Alpert.

Als iemand bijvoorbeeld zegt ‘ik wil meer gaan sporten’ of ‘ik wil afvallen’, dan is de kans groot dat het misgaat. Zonder concrete invulling van die doelen, is het heel lastig om gemotiveerd te blijven.

Wat je beter kunt doen is een datum kiezen in het jaar waarop je bijvoorbeeld in staat wil zijn om een rondje van 5 kilometer of 10 kilometer af te leggen bij het joggen; of een datum waarop je 5 kilo aan gewicht wilt zijn kwijtgeraakt.

FILE PHOTO: Runners race during the 2018 New York City Marathon in the Brooklyn borough of New York City, New York, U.S., November 4, 2018. REUTERS/Caitlin Ochs/File Photo

Foto: Reuters

“Als je vage doelen stelt, is het gemakkelijker om ze te negeren”, aldus Alpert. “Hoe specifieker je dingen formuleert, hoe lastiger het wordt om er niets mee te doen.” 

Een tijdspad bepalen is altijd handig. Afhankelijk van het soort doel, kun je kiezen voor een korte of een wat langere deadline voor jezelf. Je kunt vervolgens invullen wat je deze week, de komende maand en de maanden daarna moet doen om een bepaald doel te halen.


2. Je formuleert je doel negatief

Een andere afhaker is een goed voornemen dat negatief wordt geformuleerd. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil geen fast food meer eten.’  Door je doel zo te formuleren, blijf je steeds denken aan datgene dat je niet meer wilt doen.

“Als je bijvoorbeeld zegt ‘ik wil niet meer denken aan een zebra met roze en blauwe strepen, dan is het heel moeilijk om dat beeld uit je hoofd te zetten”, zegt Alpert. 

Probeer je doel daarom positief te formuleren. Als je junk food wilt vermijden, kun je dus beter zeggen: ‘Ik wil elke dag groentesnacks eten zoals worteltjes, komkommer en paprika.’


3. Je laat je beïnvloeden door wat je denkt dat anderen vinden

Een belangrijk obstakel om goede voornemens uit te voeren kan ook liggen bij wensen die reflecteren wat sociaal gewenst is, maar waar je zelf eigenlijk niet achter staat.

Dit is volgens Alpert vaak het geval bij voornemens rond dieet en sporten. Je neemt je dingen voor, omdat je je laat leiden door maatschappelijke normen over een bepaald thema. Maar als je er niet echt zelf achter staat, heeft dat weinig zin.

“Je moet doelen persoonlijk maken en er zelf achter staan”, aldus Alpert. “Als je iets alleen doet omdat je vrienden of familie dat vinden, gaat het niet werken.”

LEES OOK: Deze tactiek kan ijzersterk werken bij een sollicitatie – tips over het je indruk maakt met een carrièreverhaal