De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagochtend een wisselend beeld zien. Beleggers keken vooral uit naar het overleg in Brussel over Griekenland. In Amsterdam boden goed ontvangen bedrijfsresultaten van DSM en ING steun aan de handel.

“Griekenland blijft de gemoederen bezighouden. Woensdag praten de ministers van Financiën over de kwestie en donderdag is het de beurt aan de EU-leiders. Ook vindt er overleg plaats over de situatie in Oekraïne. Al met al is er weinig reden tot enthousiasme. De Amsterdamse beurs springt er echter uit dankzij goede cijfers van Heineken, ING en DSM”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 455,94 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 676,59 punten.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,1 tot 0,5 procent lager. In Athene zakte de beurs 3,5 procent. Vooral de Griekse banken werden van de hand gedaan.

Goede cijfers DSM en ING

Vitamine- en kunstvezelbedrijf DSM klom 5,7 procent, na goed ontvangen jaarcijfers, en kende daarmee de sterkste koersstijging in achttien maanden. De omzet steeg met 9 procent tot 2,4 miljard euro, maar het concern moest verlies een verlies slikken van 107 miljoen euro door een afboeking op caprolactam, een grondstof voor plastic en nylon. DSM kondigde ook verdere maatregelen aan om kosten te besparen.

De resultaten van ING (plus 3,3 procent) vielen eveneens in goede aarde. ING betaalt voor het eerst sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun, weer dividend uit.

Meer winst voor Heineken

Heineken dikte 1,2 procent aan. De bierbrouwer boekte in 2014 meer winst dan verwacht. Heineken voorziet dat de uitdagende marktomstandigheden in 2015 zullen aanhouden, maar het bedrijf denkt wel dat de omzet en winst dit jaar verder zullen verbeteren. De verhoging van het dividend van Heineken met 24 procent tot 1,10 euro per aandeel is een positieve verrassing.

In de MidKap ging verzekeraar Nationale-Nederlanden aan kop met een plus van ruim 3 procent. Het verzekeringsconcern, dat vorig jaar werd afgesplitst van ING, wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken na een verlies een jaar eerder. Over heel het jaar gezien dikte het resultaat met bijna 83 procent aan.

Sky verliest na aankoop uitzendrechten Premier League

Sky zakte in Londen 4 procent. De tv-zender betaalt 4,2 miljard pond (5,7 miljard euro) voor de uitzendrechten van 126 Premier League-wedstrijden per seizoen in de komende drie jaar. Concurrent BT Group, die 960 miljoen pond betaalt voor 42 wedstrijden per seizoen, won bijna 3 procent.

De euro bleef nagenoeg onveranderd op 1,1314 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 49,97 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 55,87 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl