- De Amerikaanse regering hanteert een belangrijke uitzondering in de handelsoorlog met China en andere landen.
- De import van smartphones en computerchips blijkt te zijn vrijgesteld van hogere Amerikaanse importheffingen.
- Dit is van groot belang voor onder meer Apple, omdat de techreus de iPhone grotendeels in China laat maken en dan exporteert naar de VS.
- Lees ook: Tesla stopt verkoop 2 modellen in China door handelsoorlog Trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een concessie gedaan in de handelsoorlog, nadat hij afgelopen woensdag het algemene Amerikaanse tarief voor een reeks landen verlaagde naar 10 procent gedurende 90 dagen. Naast de algemene maatregel blijkt er ook een specifieke verzachting te zijn voor smartphones, computers en andere elektronica: die worden vrijgesteld van de zware Amerikaanse importheffingen die Trump voor ogen heeft. Dit geldt ook voor de import van elektronica uit China.
De vrijstellingen zijn verder onder meer van toepassing op harde schijven, computerprocessoren en geheugenchips. Deze producten worden doorgaans niet in de VS gemaakt. Het opzetten van een binnenlandse productie zou jaren duren.
Elektronicagiganten als Apple en Samsung kunnen profiteren van deze vrijstellingen. aangezien onder meer de iPhone grotendeels in China in elkaar wordt gezet. Zonder de vrijstelling zouden computers en smartphones voor Amerikaanse consumenten fors duurder worden.
Machines die worden gebruikt om halfgeleiders te maken vallen ook niet onder Trumps nieuwe handelstarieven.
De lijst werd gepubliceerd in een bericht van de Amerikaanse douane. De vrijstellingen gelden ook voor onderdelen die de Verenigde Staten binnenkomen vanuit China. De VS verhoogde de heffingen voor Chinese goederen vorige week naar 145 procent. China reageerde door importheffingen op Amerikaanse producten naar 125 procent te verhogen.
Regering Trump kijkt naar aanleg grondstofreserve uit zeebodem
De Amerikaanse regering bereidt intussen een besluit voor om voorraden aan te leggen van belangrijke grondstoffen uit de zeebodem in de Grote Oceaan, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT) op basis van ingewijden. Het zou een poging zijn om China's dominante positie in de toeleveringsketen van belangrijke mineralen en zeldzame aardelementen tegen te gaan.
Knollen op de oceaanbodem bevatten onder meer nikkel, kobalt en koper, dat gebruikt kan worden in batterijen en munitie. De Verenigde Staten willen zelfvoorzienend worden in deze belangrijke grondstoffen. Staatsreserves van deze knollen zouden de VS helpen om China bij te benen in de wedloop om de grondstofrijke zeebodem van de Grote Oceaan te verkennen, schrijft de krant.
De voorraad maakt volgens FT deel uit van een bredere strategie om de vergunningsaanvragen voor diepzeemijnbouw onder de Amerikaanse wetgeving te versnellen.
In de escalerende handelsoorlog tussen China en de VS kondigde het Aziatische land vorige week aan dat het per direct de export van enkele zeldzame aardmetalen zou beperken. Volgens de plannen van de VS zou de voorraad diepzeemetalen die het land wil aanleggen "grote hoeveelheden creëren die beschikbaar zijn op Amerikaans grondgebied en klaar zijn voor toekomstig gebruik", volgens een van de bronnen. Dat is nuttig voor het geval een conflict met China de import van deze metalen naar de VS beperkt.