De luchthaven van de hoofdstad van Noord-Korea heeft een nieuwe aankomst- en vertrekhal. Nu landen er dagelijks nog maar een handvol vluchten, maar over vijf jaar wil het land 2 miljoen toeristen per jaar trekken.

Partijkrant Rodong Sinmun wijdde donderdag meerdere pagina’s aan foto’s van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn vrouw op een inspectieronde van de nieuwe terminal, meldt de BBC. Die zit kennelijk vol luxewinkels en restaurants. Op een foto van een van de taxfree winkels waren Mars-repen en flesjes bier te zien. Ook is er een espressobar. Naar verluidt is de nieuwe hal zes keer groter dan de oude.

‘Moderne goede smaak’

Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA prees Kim Jong-un het gebouw als “een monument van het Strijdkrachten Eérst-tijdperk”, verwijzend naar het officiële Noord-Koreaanse overheidsbeleid van de afgelopen twintig jaar.

Kim zei tegen arbeiders en apparatsjiks dat hij “erg tevreden was om te zien dat de aankomsthal degelijk was gebouwd, in harmonie met moderne goede smaak en het nationale karakter”, meldt KCNA. Kim zou ook plannen hebben voor een hogesnelheidslijn en een snelweg tussen de luchthaven en Pyongyang, een afstand van zo’n 24 kilometer.

Zesduizend toeristen per jaar

De vraag is wie van deze glimmende faciliteiten gebruik gaat maken. Luchthaven Sunan handelt maar een paar vluchten per dag af, vooral naar Shanghai, Peking en Vladivostok. Op die vluchten zitten met name Chinese toeristen en Noord-Koreaanse autoriteiten.

Afgezien van Chinezen bezoeken naar schatting jaarlijks zo'n 6.000 westerlingen het geheimzinnige land. Vorig jaar sloot Noord-Korea plotseling vier maanden zijn grenzen voor buitenlanders tijdens de Ebola-epidemie. Op de georganiseerde reizen staan Westerse toeristen onder streng toezicht van Noord-Koreaanse 'gidsen'. Begin deze maand zei een Noord-Koreaanse econoom dat het land 2 miljoen toeristen wil aantrekken tegen 2020.

Informele sector boert goed

Sinds hij aan de macht kwam in 2011 belooft Kim om de levensstandaard van wat officieel de Democratische Volksrepubliek Korea heet te verhogen. Maar veel van zijn prestigeprojecten, zoals een skioord, zwemparadijs en een paardrijschool, zijn onbereikbaar voor de gemiddelde Noord-Koreaan. Naast de niet-functionerende planeconomie is een informele sector ontstaan, waar de laatste jaren een soort middenklasse uit is voort gekomen.

Sommige werknemers van staatsbedrijven krijgen toestemming om quasi-zelfstandige bedrijven met een winstoogmerk op te zetten, zolang 70 procent van de winst maar naar de staatskas gaat.

Schoonmaakster? Nee hoor, een tante

Deze 'donju' ('geldmeesters') maken steeds minder een geheim van hun welstand, en de vraag naar cosmetica, smartphones en Westerse kleding groeit. In Pyongyang verschijnen langzaam nagelsalons, schoonheidssalons en cafés.

'Donju' zouden zelfs hulp in de huishouding inhuren, hoewel dat officieel verboden is. Het loon voor hulpen zou 90 keer boven het gemiddelde loon van een fabrieksarbeider liggen. Om problemen te voorkomen doen 'donju' vaak alsof hun personeel verre familie is.

Hier legt Kim Jong-un uit hoe de stoelen in de wachtruimte moeten worden geplaatst:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl