- Zeker 73 van de 143 vaccinatiestraten worden de komende gesloten, meldt het AD op basis van een inventarisatie.
- Volgens de GGD’en heeft het geen zin grote prikhallen langer open te houden, omdat de meeste mensen tegen het coronavirus zijn ingeënt.
- De prikcampagne gaat verder via bussen en pop-uplocaties.
De GGD’en sluiten de komende tijd zeker 73 vaccinatielocaties. Dat meldt het AD op basis van een inventarisatie. Hiervoor in de plaats komen mobiele prikbussen en pop-up-priklocaties in buurthuizen, moskeeën en sportkantines.
De meeste mensen zijn inmiddels tegen het coronavirus ingeënt. Daarom heeft het volgens GGD’en geen zin om grote prikhallen nog langer open te houden.
Er zijn inmiddels ruim 21 miljoen prikken gezet, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het tempo waarin dat gaat, daalt al een tijdje. De afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, het laagste aantal sinds begin mei.
Het gaat grotendeels om tweede prikken, dus het aantal vaccinaties neemt de komende weken nog verder af. Veel van de 143 GGD-vaccinatiestraten worden daarom ontmanteld.
Bij vaccinatielocatie in Houten wordt woensdag laatste prik gezet
Bij de vaccinatielocatie Expo in Houten, een van de grotere locaties in regio Utrecht, worden op woensdag de laatste prikken gezet.
De locatie sluit omdat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, het vaccinatietempo afneemt en ook huurtermijnen voor vaccinatielocaties aflopen, aldus een woordvoerder van GGD regio Utrecht. Later worden ook andere grote vaccinatielocaties daarom gesloten.
De laatste prik wordt gezet onder trompetmuziek, gespeeld door een medewerker die veel op de vaccinatielocatie gewerkt heeft. "Hij heeft het idee zelf aangedragen", vertelt de zegsvrouw.
Ook wordt nog gesproken door Maaike Schaap, manager vaccineren van de GGD. Naar verwachting wordt de laatste prik iets voor 20.00 uur gezet. In totaal zijn er dan meer dan 143.000 vaccinaties geweest bij de locatie, meldt de GGD.
"Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug", legde de gezondheidsdienst eerder uit.
Volgens de woordvoerder is de grote capaciteit voor het vaccineren dan ook niet meer nodig. "Op een gegeven moment houdt het op." In plaats van grootschalig wordt meer gericht gevaccineerd, zegt de GGD. Ook onder meer locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort zullen sluiten.