Op voedingsgebied komt de ene naar de andere hype voorbij. Dus als je gezonder wil leven, kan het behoorlijk moeilijk zijn om daar een goede strategie voor te vinden.

Daarom vroegen we diëtist en voedingsdeskundige Andy Bellatti om een aantal tips op een rij te zetten, waarmee je er al in één week voor kunt zorgen dat je je gezonder voelt en er ook gezonder uitziet. Ingewikkelde leefregels zijn volgens hem niet nodig, je hoeft maar een paar gewoontes te veranderen.

De nieuwe gewoonten zorgen ervoor dat je je minder opgeblazen en een stuk gezonder voelt. Dit zijn volgens Bellatti de dingen die je niet en vooral wel moet doen om je binnen een week beter te voelen.


WEL DOEN: Veel water drinken

Water is essentieel voor je gezondheid. Het is de bouwsteen van ons lichaam en zonder water drogen onze cellen uit. Door frisdrank te drinken krijg je natuurlijk ook vocht binnen, maar volgens Bellatti is het een stuk gezonder om te kiezen voor een glas kraanwater.

In een gemiddeld glas frisdrank zitten al snel 240 calorieën. Door water te drinken, krijg je dus een stuk minder calorieën binnen.


NIET DOEN: Een sapkuur

Foto: Wikimedia Commons/ Michelle Reaves

Als je van plan bent om een detox of sapkuur te doen, is het misschien verstandig om dat te heroverwegen. Als je dagenlang alleen water, sap of een andere vloeistof drinkt, kan je bloedsuikerspiegel behoorlijk onstabiel worden, waardoor je juist zin krijgt om veel te eten.

"Zo'n kuur is echt de beste manier om 'hangry' te worden", zegt Bellatti. "En het doet lijken alsof alle andere soorten voedsel ongezond zijn."


WEL DOEN: Minder zout eten

Foto: Reuters/Thierry Roge

De helft van de Nederlanders eet te veel zout. Het aanbevolen maximum is 6 gram per dag. Als je er te veel van binnenkrijgt, kan dat ervoor zorgen dat je te veel vocht vasthoudt. "Als je minder zout eet, voorkom je dat", zegt Bellatti.


NIET DOEN: Jezelf verbieden sommige dingen te eten

Foto: Herrine Ro/INSIDER

Er is een verschil tussen wat minder eten en sommige voedingsstoffen compleet uit je dieet bannen.

Bij sommige diëten moet je dat wel doen, en moet je wekenlang suiker, koolhydraten of gluten volledig vermijden. Dat is lastig, want dan ga je wellicht op zoek naar andere ingrediënten om die voedingsstof te vervangen. In het geval van suiker doe je dat bijvoorbeeld met honing, terwijl dat ook bomvol suiker zit.

Daarnaast kunnen dit soort diëten ook gevaarlijk zijn als je voedingsstoffen mijdt die juist belangrijk zijn voor je gezondheid.


WEL DOEN: Veel vezels eten

Foto: Shutterstock

De schrijver Michael Pollan was er al eens heel duidelijk over: "Eet eten. Niet te veel. En voornamelijk planten."

Vers voedsel met veel vezels, zoals broccoli, paprika en spruitjes, zijn een goede bron voor vitaminen en mineralen. Door de vezels heb je sneller een vol gevoel en ben je minder geneigd om tussen de maaltijden door te snacken.

Bellatti: "Eet daarom veel fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden. Een makkelijke manier om meer vezels aan je dieet toe te voegen is door wat chiazaad of lijnzaad over je eten heen te doen."


NIET DOEN: Diëten met poeders en pillen

Foto: Shutterstock

Volgens Bellati is het probleem met poeders en pillen dat ze uit gezonde, verse voeding één ingrediënt halen. Met producten als cacaopoeder is dat prima, want daar eet je misschien hooguit een theelepel van, maar hij zegt dat je niet op de poeders en pillen moet vertrouwen om gezond te blijven. Eet liever gewone broccoli of cashewnoten dan dezelfde voeding in poedervorm, is zijn boodschap.

Overigens kijkt het Voedingscentrum iets anders tegen dit thema aan. Op de website is te lezen dat maaltijdvervangers, zoals die in poedervorm, kunnen voorkomen dat je in gewicht aankomt en een verantwoorde keuze zijn, zeker als je ze combineert met groente en fruit.


WEL DOEN: Kijk kritisch naar de grootte van je porties

Foto: zcopley / Flickr

De afgelopen jaren zijn onze porties steeds groter geworden - ze zijn sinds de jaren 70 met wel 138 procent gegroeid, om precies te zijn. En in grotere porties zitten meer calorieën. Let dus op hoeveel eten je op je bord schept.


NIET DOEN: Alleen maar op calorieën letten

Foto: Ed Ou

Hoewel je dus je porties klein moet houden, kan het juist gevaarlijk zijn om je te veel op calorieën te focussen, omdat dat niet alles zegt.

"Dit geldt zeker voor eten in restaurants", zegt Bellatti. "In veel gerechten met weinig calorieën zit veel zout, waardoor je meer vocht vasthoudt." Dat geldt bijvoorbeeld vaak voor soep.

Daarnaast is het niet verstandig om snel af te vallen. Als je na het afvallen op gewicht wil blijven, is het goed om één tot hooguit anderhalve kilo per week af te vallen.


WEL DOEN: Blijf positief

Foto: Flickr/mike-burns

Als je op een positieve manier over eten en je dieet denkt, kan dat je motiveren om je daaraan te houden. "Als je de manier waarop je eet wil veranderen (want het gaat niet alleen om wát je eet, het is veel meer dan dat), richt je dan op de nieuwe mogelijkheden en nieuwe recepten, in plaats van op de voeding die je moet vermijden", schrijft de arts Donald Hensrud in een blog. "Eten is zo lekker, en er zijn zo veel lekkere nieuwe recepten. Focus je daarop."


NIET DOEN: Wonderen verwachten

Foto: Paramount

Even realistisch: een week gezond eten zal de effecten van decennia aan friet en frappuccino's niet tenietdoen. Maar het zorgt er wel voor dat een paar irritante gevolgen ervan verdwijnen. Als je bijvoorbeeld veel vocht vasthoudt omdat je veel zout eet, zal dat na een week al een stuk minder zijn. En je hebt misschien zelfs meer energie doordat je bloedsuikerspiegel niet de hele tijd op en neer schiet.

"Het enige dat je in een week tijd voor elkaar kunt krijgen, is dat je je wat minder opgeblazen voelt", zegt Bellatti. "Een belofte die verder gaat dan dat, is pure marketing."

Maar als je je best doet om gezond te leven, zelfs al is het maar voor een paar dagen, dan legt dat misschien de basis voor een gezondere levensstijl. Als je jezelf kunt bewijzen dat je goed voor jezelf kunt zorgen (en dat het ook goed voelt om dat te doen), lukt het je in de toekomst misschien beter om dat vol te houden.

Lees meer over gezondheid: