Gesprekken tussen de vier leiders van het Congres en president Barack Obama van de Verenigde Staten over de ‘shutdown’ zijn woensdag op niets uitgelopen.

Volgens de Republikeinse voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden weigerde Obama te onderhandelen. De president wil dat er eerst een wet wordt aangenomen die de overheid weer op gang laat komen.

Sinds dinsdag zijn veel Amerikaanse overheidsdiensten gesloten. Democraten en Republikeinen konden het niet eens worden over financiering van de federale overheid. Die zit nu volgens de wet zonder geld.

Ambtenaren naar huis

Het praktische gevolg is dat circa 800 duizend federale ambtenaren vanaf dinsdag met onbetaald verlof zijn gestuurd, in afwachting van een oplossing van de politieke crisis. Het is voor het eerste sinds 1996 dat politieke ruzie over de overheidsfinanciering leidt tot een gedeeltelijk sluiten van overheidsdiensten. (Lees ook: Overheid gesloten: dit kunnen Amerikanen nog wel doen.)

Economen schatten dat gedeeltelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten na twee weken een negatief effect heeft op de economische groei van zo’n 0,3 procentpunt, aldus persbureau AFP.

 

Als het Congres het half oktober niet lukt om het schuldenplafond van 16,7 triljoen dollar te verhogen, dan is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl