Niet de hoogste baas van dé bank, dan maar naar één van de hipste fintechbedrijven van Nederland.
ABN Amro-bestuurder Joop Wijn vertrekt per 1 mei bij de grootbank. Hij is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging en gaat aan de slag bij fintechbedrijf Adyen, dat actief is op het gebied van betaaldiensten. Wijn zal daar als bestuurder verantwoordelijk worden voor strategie en risico, zo meldde ABN Amro woensdag.
Wijn begon zijn carrière in de jaren 1990 bij ABN Amro en stapte in 1998 over naar de politiek. Hij werd aanvankelijk Tweede Kamer-lid voor het CDA. Tussen 2002 en 2007 was hij in diverse CDA-kabinetten achtereenvolgens staatssecretaris van Economische Zaken, staatssecretaris van Financiën en minister van Economische Zaken.
In 2007 keerde Wijn terug naar het bankwezen bij de Rabobank en in februari 2009 stapte hij over naar zijn oude thuisbasis, ABN Amro. Daar werd Wijn in april 2010 in de raad van bestuur benoemd. Hij is op dit moment verantwoordelijk voor de divisie Corporate Banking. Die divisie staat er volgens Wijn prima voor en heeft een “goede uitgangspositie” voor verdere groei.
Wijn loopt topbaan bij ABN Amro mis
Afgelopen jaar was de opvolging van topman Gerrit Zalm bij ABN Amro een belangrijke kwestie. Het Financieele Dagblad meldde half juli op basis van ingewijden dat Wijn één van de mogelijke kandidaten was.
Maar daarna doken berichten op dat de top van ABN Amro en grootaandeelhouder de Nederlandse Staat het oneens waren over het profiel van de opvolger van Zalm. De vrees bij de top van de bank was dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die namens de staat nog altijd een flinke vinger in de pap heeft bij ABN Amro, vooral een maatschappelijk geëngageerd persoon zou willen. De bancaire ervaring van de nieuwe bestuursvoorzitter zou voor de minister minder zwaar wegen.
ABN Amro koos in november voor financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen als opvolger van Zalm. Sinds 1 januari dit jaar is Van Dijkhuizen aangetreden als bestuursvoorzitter van ABN Amro.
Adyen hippe Nederlandse fintech
Nu de hoogste post bij ABN Amro aan Wijn voorbij is gegaan, kiest hij voor één van de hipste Nederlandse fintechbedrijven: Adyen.
Het bedrijf is een zogenoemde payment service provider: webwinkels kunnen door de dienst van Adyen te gebruiken in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard in hun webshop integreren.
Dat is met name handig voor online winkels die in meerdere landen actief zijn en zo niet voor elk land een aparte betaalmethode hoeven ontwikkelen. In Nederland rekenen we bijvoorbeeld graag af via iDeal, terwijl Amerikanen zweren bij de creditcard.
Het Amsterdamse Adyen kreeg in 2015 een investering gekregen van Iconiq Capital, het durffonds dat investeert namens techmiljardairs als Mark Zuckerberg (Facebook), Sheryl Sandberg (Facebook), Reid Hoffman (LinkedIn) en Jack Dorsey (Twitter).
Hoeveel Iconiq precies in Adyen stak, maakte het investeringsfonds niet bekend. Wel dat de waardering van Adyen in 2015 uitkwam op 2,3 miljard dollar. Daarmee is de Amsterdamse firma één van de grootste Europese internetbedrijven zonder beursnotering.
Adyen werd opgericht in 2006 en is volgens CEO Pieter van der Does sinds 2011 winstgevend. Het bedrijf haalde in 2015 een winst van 33, 6 miljoen euro, bij een omzet van 331 miljoen euro.