De Nederlandse regering is tegen de uitgifte van gezamenlijk Europees schuldpapier om zuidelijke eurolanden te helpen in de coronacrisis.

Binnen de eurozone is er grote onenigheid over de inzet van middelen om de crisis het hoofd te bieden.

Voorman Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er wel wat gedaan moet worden om Zuid-Europese landen te helpen: een nieuw Marshallplan.

De Europese Unie moet grootschalig hulp gaan bieden aan landen als Italië en Spanje, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. “Er moet nu een nieuw Marshallplan komen voor Zuid-Europa wat nu zo geteisterd is”, aldus Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie.

Een groot deel van de EU-lidstaten wil het Europese noodfonds met 410 miljard euro zonder de gebruikelijke strenge criteria inzetten om de coronacrisis te bestrijden.

Nederland stelt samen met een aantal andere landen harde eisen om dit noodfonds in te zetten. Het gebrek aan solidariteit kan de EU op het spel zetten, waarschuwde daarop de Franse president Emmanuel Macron.

“Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zijn: wij gaan jullie helpen”, zei Segers in het televisieprogramma Op1. Die lijkt zich daarmee te keren tegen de harde lijn van het kabinet.

Ook D66 hekelt de Nederlandse opstelling. "Nederland is rijk geworden van de EU. Nu in heel Europa banen en inkomens op het spel staan door de #coronacrisis mogen we onze vrienden niet laten stikken. Alleen samen redden we ons hieruit", twitterde D66-leider Rob Jetten eind vorige week.

Italiaanse politici zetten emotioneel geschut in bij oproep voor Europese solidariteit

Een groep Italiaanse politici heeft in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar Nederland.

In de brief vragen ze om sympathie van de Duitsers. "Nederland leidt een groep van landen die tegen het inzetten van het noodfonds zijn. Duitsland wil zich hier ook achter scharen. De Nederlandse houding getuigt van een gebrek aan ethische waarden en solidariteit. Het is deze solidariteit die ervoor gezorgd heeft dat de helft van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Lieve Duitse vrienden, maak de juiste keuze."

Eurolanden oneens over inzet gezamenlijk schuldpapier

De ministers van Financiën van de eurolanden konden het afgelopen week niet niet eens worden over zwaardere middelen die de EU gezamenlijk moet inzetten om de economische klappen van de coronacrisis te beperken en een lange, diepe recessie te voorkomen.

Terwijl onder meer Italië en Frankrijk zwaar geschut willen inzetten waardoor de schulden fors zullen oplopen, houden Nederland en andere noordelijke landen de boot af.

De Nederlandse regering wil eerst de effecten afwachten van de maatregelen die nationaal en Europees al zijn genomen voor eventueel een "financiële bazooka" wordt ingezet. "Die maatregelen nemen heel veel druk van de ketel", zei minister Wopke Hoekstra. Zo hebben de Europese Centrale Bank, de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie verschillende stappen gezet die al in de tientallen miljarden lopen.

Ook wil Den Haag dat de Europese Commissie onderzoekt of er nog meer ruimte op de lopende meerjarenbegroting van de EU is, zoals ongebruikte fondsen.

Zogenoemde eurobonds, een door de eurolanden gezamenlijk uitgegeven schatkistpapier, zijn inzet van een hoog oplopende ruzie. Italië, Spanje en Frankrijk willen dat de Europese Unie geld ophaalt om lidstaten steun te bieden nu ze veel geld moeten uittrekken om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Nederland is daarbij de belangrijkste dwarsligger, al heeft Duitsland ook zijn bedenkingen.

LEES OOK: Overheid moet de helft van MKB-schulden kwijtschelden in coronacrisis, bepleit voorman van MKB-Nederland