Gerechtsdeurwaarders hebben tussen 2007 en 2011 te hoge kosten in rekening gebracht voor het opvragen van digitale gegevens in procedures tegen wanbetalers.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag, op basis van jaarverslagen en geheime notulen van de brancheorganisatie van gerechtsdeurwaarders KBvG en automatiseringsbedrijf Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) .

Gerechtsdeurwaarders vervullen twee soorten taken. Aan de ene kant is de gerechtsdeurwaarder een openbaar ambtenaar die ambtshandelingen uitvoert voor de rechterlijke macht, zoals het uitbrengen van een dagvaarding en het leggen van beslag bij een vonnis. Daarnaast voeren gerechtsdeurwaarders ook niet-ambtelijke incassowerkzaamheden uit.

Voor de ambtshandelen bestaan vaste tarieven. Als een schuldeiser voor een incassotraject bij de gerechtsdeurwaarder aanklopt, gelden vrije tarieven. Wie uiteindelijk de kosten draagt, hangt af van het verloop van de procedure.

Stiekem te hoge kosten in rekening gebracht

De gerechtsdeurwaarders maken gebruik van een IT-dienst, Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG). Deze dienst kan gegevens opvragen bij een reeks instanties, zoals het register van natuurlijke personen, uitkeringsdienst UWV, de Belastingdienst, kentekendienst RDW, insolventiegegevens en het centraal testament register. Via SNG kan snel een elektronisch dossier worden samengesteld over een schuldenaar.

Volgens het FD moet SNG als non-profit organisatie officieel tegen kostprijs werken, maar is dat jarenlang niet gebeurd. Zo werden voor berichten uit de gemeentelijke basisadministratie die 5 cent per stuk kostten, prijzen van 7 euro in rekening gebracht. De meerkosten werden als 'voorschot' bij klanten, dus particulieren en bedrijven, in rekening gebracht. Vervolgens kregen de deurwaarders aan het eind van een boekjaar een 'creditnota'.

De 'bonus'  van de meerkosten staken de deurwaarders in eigen zak, omdat terugbetalen te ingewikkeld zou zijn, is de verklaring van beroepsorganisatie KBvG, aldus het FD.

Deze praktijk is na 2011 gestopt, maar de zogenoemde 'restitutie-uitkeringen' hebben tussen 2007 en 2011 in totaal zo'n 3 miljoen euro opgeleverd voor de deurwaarders, blijkt uit berekeningen van het FD. Zowel de KBvG als SNG wilden niet reageren op de bevindingen van de krant.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl