- De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft de eigenzinnige zakenman Gerard Sanderink langer geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton.
- Ook is het beheer over zijn aandelen in dat bedrijf en in holdingmaatschappij Oranjewoud overgedragen aan iemand anders.
- Sanderink komt veel in het nieuws omdat hij privéconflicten met zijn ex publiekelijk uitvecht en daar zijn bedrijven in meesleurt.
- Lees ook: Gerard Sanderink moet ex-vriendin Van Egten ruim €4,6 miljoen aan dwangsommen betalen, oordeelt rechtbank
Rechters hebben ondernemer Gerard Sanderink langer geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton. Ook hebben ze het beheer over zijn aandelen in dat bedrijf en holdingmaatschappij Oranjewoud overgedragen aan iemand anders. Dat doen ze na een verzoek van de raad van commissarissen van die bedrijven om Sanderink op afstand te zetten, die vinden dat hij met zijn gedrag het voortbestaan van de bouwonderneming in gevaar brengt. De ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam ging daarin mee.
Eerder nam de ondernemingskamer vergelijkbare maatregelen bij het door Sanderink opgerichte IT-bedrijf Centric, omdat de 74-jarige zakenman niet meer in staat zou zijn privézaken te scheiden van beslissingen over dit bedrijf. Dat gebeurde na een verzoek van het Openbaar Ministerie, dat voor grote problemen vreesde bij de vele belangrijke klanten van Centric.
Sanderink komt veel in het nieuws omdat hij privéconflicten met zijn ex Brigitte van Egten publiekelijk uitvecht, waarin hij zijn bedrijven meesleurt. Hij beschuldigde haar, nadat hij een relatie was begonnen met zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek, van onder meer fraude. Van Egten heeft al meerdere rechtszaken van hem gewonnen, maar een deel van de vonnissen lapte Sanderink aan zijn laars.
De positie van Sanderink als bestuurder en eigenaar van Strukton zette veel belangrijke relaties onder druk, zeiden commissarissen van het bedrijf vorige week in de rechtszaal. Als hij niet op afstand zou worden gezet, dreigden banken bijvoorbeeld hun kredietverlening aan het 4.000 werknemers tellende bedrijf te stoppen. Ook accountants dreigden zich terug te trekken en Sanderink zette de relatie met belangrijke opdrachtgevers onder druk. Daarnaast ontstond volgens werknemers een angstcultuur.
De raad van commissarissen had Sanderink al tijdelijk geschorst, maar zonder ingrijpen van de ondernemingskamer zou dit slechts tijdelijk zijn. Doordat het beheer over zijn aandelen ook wordt overgedragen, kan hij zich als eigenaar ook niet meer bemoeien met de gang van zaken.
De ondernemingskamer stelt ook een onderzoek in naar mogelijk wanbeleid bij Strukton en Oranjewoud.
Strukton blij met schorsing Sanderink
Bouwbedrijf Strukton is blij met de duidelijkheid over de positie van de geschorste topman Gerard Sanderink, die door de ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bedrijf.
"Dit geeft ons de gevraagde duidelijkheid en dat is belangrijk voor Strukton, onze medewerkers en andere stakeholders. We kunnen nu doorgaan met het nemen van maatregelen om problemen uit het verleden op te lossen", geeft een woordvoerster aan. Ze zegt ook dat Strukton nu verder kan met het "verruimen van de kapitaalpositie".
Ze doelt onder andere op het verbeteren van de relaties met belangrijke klanten, zoals spoorbeheerder ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf en het RIVM. De verhoudingen met die organisaties kwam onder druk te staan door het optreden van Sanderink, gaf de raad van commissarissen van Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud vorige week aan. Ook voor banken, die het bedrijf van krediet voorzien voor bouwwerkzaamheden, was het belangrijk dat Sanderink niet terug zou keren.
De ondernemingskamer besliste ook dat Sanderink de zeggenschap over vrijwel al zijn aandelen in Oranjewoud verliest. Zo kan hij zich als eigenaar van dat bedrijf en Strukton ook niet meer kan bemoeien met bestuurszaken.
De uitspraak komt net op tijd voor Strukton en Oranjewoud. Vrijdag staat een gesprek gepland met banken, die toestemming moeten geven voor een lening aan de bedrijven door een andere onderneming uit de Oranjewoud-groep. Banken wilden vooraf graag de zekerheid dat Sanderink niet opnieuw de leiding zou kunnen pakken.
Strukton leed in 2020, het laatste jaar waarover jaarcijfers beschikbaar zijn, een verlies van bijna 200 miljoen euro. Dat was voor een groot deel het gevolg van een afschrijving op een project in Saudi-Arabië. Door juridische problemen besloot Strukton zich versneld terug te trekken uit dit project. Later werd bekend dat Sanderink samen met oud-directieleden van het bouwbedrijf verdacht worden van omkoping in Saudi-Arabië.