Georgië wil vaart zetten achter een verdere integratie met de Europese Unie en de NAVO. Dit is momenteel prioriteit van het buitenlandse beleid.
Dat zei minister Alex Petriashvili (Europese integratie) donderdag tegen het ANP tijdens een werkbezoek aan Nederland.
“Dit is niet alleen beleid van de huidige regerende Droom-coalitie, maar het is ook de wil van het volk”, aldus Petriashvili. “Een recente peiling liet zien dat meer dan 80 procent van de bevolking zich wil aansluiten bij de EU en de NAVO. Dus dit is een sterke wil van het volk en een steun voor de regering om verder te gaan met hervormingen om dit proces van integratie onomkeerbaar te maken.”
Een belangrijk moment is de top van het Oostelijk Partnerschap in Vilnius eind november. Daar staat een associatie-overeenkomst (AA) tussen Georgië en de Europese Unie op de agenda, die naar verwachting in 2014 van kracht kan worden. De overeenkomst betekent een verregaande integratie met de EU, met inbegrip van een vrijhandelszone met Georgië.
Geen weg terug
De associatie is soms een eerste stap naar volledig lidmaatschap van de EU. Petriashvili: “In Vilnius bereiken wij het punt dat er geen weg meer terug is. Maar laat ik wel duidelijk stellen dat we geen illusies hebben dat complete integratie binnen afzienbare tijd staat te gebeuren. Dat is een proces van de lange termijn. Het vergt veel werk om hervormingen door te voeren. We zijn daar continu mee bezig.”
Petriashvili ziet veel kansen voor de landbouw, de bankensector, het toerisme en waterkrachtcentrales. Nederland kan volgens de minister een "heel belangrijke partner worden in de agrarische sector". "Wij voorzien in de nabije toekomst een golf aan investeringen in deze sectoren. De associatie-overeenkomst zal een stimulans zijn voor de groei van de handel met Nederland en de EU." Ook ziet Georgië zich als belangrijke schakel en doorvoerland tussen Europa en Azië.
Investeringsfonds
Om de economie een extra impuls te geven heeft de Georgische regering onlangs een investeringsfonds ingesteld van 6 miljard dollar voor gezamenlijke projecten met buitenlandse investeerders. Voor investeringen vanaf 5 miljoen dollar financiert de Georgische overheid 25 tot 75 procent. Zo lopen er momenteel al meerdere projecten, bijvoorbeeld in de toeristische sector om nieuwe hotels te bouwen.
Het toerisme is een snel groeiende sector in het land. In 2012 steeg het aantal vakantiegangers met 56 procent tot 4,4 miljoen en de afgelopen 9 maanden was er een stijging van 35 tot 40 procent. De meeste toeristen komen uit Turkije, Azerbeidzjan, Armenië, Rusland en Europa. Het aandeel Nederlanders was met 7000 afgelopen jaar nog bescheiden, maar ook dit stijgt ieder jaar met 35 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl