Vastgoed taxeren is doorgaans nog mensenwerk, maar de Delfste startup GeoPhy wil dit met meer dan duizend databronnen en rekenmodellen doen. Het bedrijf krijgt een investering van 33 miljoen dollar om verder op te schalen, zo werd vrijdag bekend.
Geophy is in 2014 opgericht door Teun van den Dries en Sander Mulders. “Door een tekort aan informatie nemen kopers foute beslissingen en gaat er veel geld verloren. Vastgoedbedrijven verdienen aan die informatieachterstand. Ik vond dat oneerlijk”, zei de 35-jarige Van den Dries tegen het Financieele Dagblad over het ontstaan van GeoPhy.
Ervaring in de vastgoedsector heeft hij niet. Hij studeerde architectuur (net als zijn CTO Mulders), zette een fotogalerie op poten en is directeur van Eckhart Workspace Architects, een bureau voor interieurarchitectuur.
Maar dat blijkt geen belemmering voor Van den Dries. Hij maakt als CEO van GeoPhy een succes, al nam hij daarbij wel een risico. “Ik moest het toekomstige collegegeld van mijn kinderen gebruiken om dit bedrijf te starten”, bekende hij aan het FD.
Databronnen over vastgoed
De onderneming gaat aanvankelijk door het leven als OfficeRank, omdat het zich richt op de kantorenmarkt. Inmiddels kan de software van GeoPhy waarderingen geven voor alle typen vastgoed.
Het bedrijf tapt daarbij uit zoveel mogelijk databronnen over vastgoed. Denk aan taxatierapporten, transactieprijzen en WOZ-waardes, maar ook criminaliteitscijfers en gegevens over de bevolkingsgroei. Sommige eigenaren van bedrijfspanden delen zelfs hun huurcontracten met GeoPhy, zodat het bedrijf de huurinkomsten mee kan nemen in hun modellen.
Uiteindelijk rolt er een score uit op een schaal tussen 1 en 200 die de kwaliteit van een vastgoedobject uitdrukt. GeoPhy noemt zich dan ook een AI-powered real estate valuation platform.
In 2016 steekt het Amsterdamse Inkef Capital geld in de Delftse onderneming, zonder bekend te maken om welk bedrag het gaat. Nu haalt GeoPhy opnieuw financiering op bij het Amerikaanse Index Ventures, dat eerder investeerde in de Nederlandse bedrijven Adyen en Elastic.
Mogelijk heeft de mede-oprichter van Elastic, IT-ondernemer Steven Schuurman, een rol gespeeld bij de gesprekken. Hij zit namelijk in de raad van toezicht van GeoPhy, signaleerde Sprout.
GeoPhy wil sneller uitbreiden
GeoPhy, dat kantoren heeft in Delft, Londen, New York en het Litouwse Kaunas, wil de zak met geld gebruiken om sneller op te schalen. Het aantal werknemers moet binnen twee jaar groeien van 100 naar 350. Ook wil GeoPhy volgend jaar in vijftig landen actief zijn.
Het bedrijf heeft op dit moment modellen ontwikkeld voor Nederland, Groot-Brittannië en de VS, waarbij 90 procent van de inkomsten uit het laatste land komt. Onder meer ABN Amro, Goldman Sachs en PGGM zijn klant. Zij betalen op abonnementsbasis voor toegang tot het dataplatform.
Is er nog toekomst voor taxateurs? Van den Dries denkt van wel, al is er straks misschien wel minder werk voor de beroepsgroep. "Er zijn altijd gebouwen die lastig te waarderen zijn, een luchthaven of pretpark bijvoorbeeld", zegt hij tegen Sprout. "Maar de 80 tot 90 procent saaie kantoren en rijtjeswoningen, dat wordt allemaal geautomatiseerd. Taxateurs kunnen zich gaan richten op gebouwen die atypisch zijn."