- Interim-topman Derar Islim van de Amerikaanse cryptobank Genesis heeft klanten laten weten dat de onderneming meer tijd nodig heeft om de financiën op orde te krijgen.
- Dit is relevant voor de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo, omdat die schuldeiser is het moederbedrijf van Genesis, de Digital Currency Group (DCG).
- Door de problemen bij DCG/Genesis heeft Bitvavo voor eigen klanten een garantie moeten afgeven dat zij hun geld terugkrijgen, mocht DCG/Genesis zijn schulden niet kunnen terugbetalen.
- Lees ook: Sam Bankman-Fried wist van fraude, zegt belangrijke zakenpartner van deze FTX-oprichter
De Amerikaanse cryptobank Genesis heeft langer nodig om de wankele financiële situatie bij het bedrijf op te lossen. Dat heeft CEO Derar Islim woensdag in een verklaring laten weten. De problemen bij Genesis hebben ook gevolgen voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo.
Genesis is onderdeel van de in problemen geraakte Digital Currency Group (DCG). Dit Amerikaanse cryptobedrijf verzorgde met zijn dochterbedrijven voor andere partijen, waaronder het Nederlandse Bitvavo, zogenoemde ‘staking-diensten’. Beleggers kunnen hierbij cryptovermogen uitlenen aan derden tegen een vaste vergoeding.
DCG is één van de cryptopartijen die problemen heeft gekregen vanwege de blootstelling aan de omgevallen cryptohandelaar FTX. Hierdoor is een domino-situatie ontstaan. DCG had tegoeden uitstaan bij FTX waarvan onzeker is of ze ooit terugbetaald kunnen worden. Hierdoor hebben DCG en dochterbedrijf Genesis onvoldoende financiële middelen om per direct terugbetalingen te doen, als klanten van cryptobeurzen zoals Bitvavo die aan ‘staking’ hebben deelgenomen, hun geld willen opvragen.
Concreet betekent dit dat geld van klanten van Bitvavo dat voor het zogenoemde ‘staking’ bij DCG-dochter Genesiss is gestald, tijdelijk niet toegankelijk is. Het gaat hierbij volgens Bitvavo om een bedrag van 280 miljoen euro. De Nederlandse cryptobeurs zegt hiervoor zelf garant te staan.
Bitvavo zegt voldoende financiële buffers te hebben om de mogelijk kredietstrop van 280 miljoen euro op te vangen. "In totaal beschikken we op dit moment over financiële middelen ter waarde van circa 293 miljoen euro en kunnen dit, indien gewenst, verder ophogen".
Genesis is nog altijd bezig orde op zaken te stellen om de problemen het hoofd te bieden. "Hoewel we ons inzetten om zo snel mogelijk te handelen, is dit een zeer complex proces dat enige extra tijd zal vergen", zei interim-topman Islim van Genesis woensdag. "We geloven dat we tot een oplossing kunnen komen."
Islim stelde verder overtuigd te zijn dat "onze voortdurende focus op het verder aanscherpen van onze activiteiten ons in de juiste richting zal bewegen nu we het nieuwe jaar beginnen, en ook meer opties zal bieden voor [het oplossen van] de kredietactiviteiten."
Instorting van FTX zorgde voor run op tegoeden bij Genesis
Genesis Global Capital stopte opnames van tegoeden na de faillissementsaanvraag van FTX in november. Genesis had in totaal van 2,8 miljard dollar aan schulden in het derde kwartaal van 2022.
Het bedrijf gaf in november aan dat de ineenstorting van FTX leidde tot een stortvloed van opnameverzoeken en dat er onvoldoende liquide middelen waren om aan al die verzoeken te voldoen. De derivatentak van het bedrijf had naar verluidt 175 miljoen dollar geparkeerd op handelsrekeningen bij FTX. Begin december vertelde Genesis zijn klanten dat het een kwestie van "weken" zou zijn voordat er een oplossing voor het probleem zou zijn.
De bevriezing van opnames had echter niet alleen gevolgen voor de klanten van Genesis. Ongeveer 900 miljoen dollar van de klantenfondsen van cryptobeurs Gemini zijn geblokkeerd als gevolg van een partnerschap tussen de twee bedrijven op een rentedragend product. In Nederland zit cryptobeurs Bitvavo dus met eenzelfde probleem.
De bekende crypto-ondernemer Cameron Winklevoss, medeoprichter van Gemini, beschuldigde DCG-oprichter Barry Silbert maandag in een openbare brief van dubieuze handelspraktijken. Winklevoss beweerde dat Silbert Gemini ongeveer 1 miljard dollar schuldig is.
"De afgelopen zes weken hebben we er alles aan gedaan om op coöperatieve wijze in goed vertrouwen de 900 miljoen dollar die u verschuldigd bent, terugbetaald te krijgen", schreef Winklevoss. "Het wordt nu echter duidelijk dat u ter kwader trouw tijd rekt".
Silbert probeerde daarop via Twitter de beschuldigingen van Winklevoss te weerleggen.