- De in zwaar weer verkerende cryptobank Genesis heeft donderdag dertig procent van het personeel ontslagen.
- Ook zou Genesis volgens zakenkrant The Wall Street Journal overwegen om faillissement aan te vragen.
- De cryptobank wordt gezien als de volgende dominosteen in de wankele cryptomarkt.
- Lees ook: Het cryptobedrijf dat een schuld van €280 miljoen heeft bij de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo, zegt meer tijd nodig te hebben om financiën op orde te krijgen
De problemen bij cryptobank Genesis lijken mogelijk toch groter dan aanvankelijk gedacht. Afgelopen woensdag liet de interim CEO Derar Islim nog weten dat het noodlijdende bedrijf meer tijd nodig had om de financiën op orde te brengen.
Maar, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal, inmiddels heeft Genesis dertig procent van het personeel ontslagen. De cryptobank zou ook overwegen om faillissement aan te vragen.
Gedoemd FTX lijkt Genesis met zich mee te trekken
Genesis is een dochterbedrijf van de Amerikaanse cryptofirma Digital Currency Group (DCG). De moedermaatschappij kwam vorig jaar in de problemen omdat het, net als Genesis, tegoeden had uitstaan bij cryptohandelaar FTX.
Het in elkaar klappen van het bedrijf van de in ongenade gevallen Sam Bankman-Fried heeft ervoor gezorgd dat DCG, en dochterbedrijven die net als Genesis cryptomunten van beleggers uitleenden aan derden, niet meer kan garanderen dat ze de geleende middelen kunnen terugbetalen aan de oorspronkelijke eigenaren.
Nederlandse Bitvavo schuldeiser bij DCG/Genesis
Een van deze benadeelde partijen is cryptobeurs Bitvavo, dat 280 miljoen dollar aan cryptovermogen van klanten uitleende via DCG. Het Nederlandse cryptobedrijf gaf begin dit jaar al aan dat het zelf garant staat voor het uitstaande bedrag van klanten, alsook de risico's. Wat een mogelijk faillissement van Genesis betekent voor de onderhandelingen met schuldeiser Bitvavo is nog onduidelijk.
Volgens The Wall Street Journal ontsloeg Genesis op donderdagmiddag zeker 145 werknemers. De cryptobank zou momenteel samenwerken met financiële dienstverlener Moelis & Company om te onderzoeken wat voor toekomst het nog heeft. Ingewijden laten weten dat een faillissement één van de meer waarschijnlijke opties is.
Een woordvoerder liet aan The Wall Street Journal weten dat Genesis "de activa van klanten wil behouden en door wil gaan". In welke vorm dat zou zijn, is onduidelijk.
Genesis ontsloeg al eerder personeel
De ineenstorting van cryptohandelaar FTX heeft voor een domino-effect gezorgd in de cryptowereld. Die was al aan het wankelen na meerdere schandalen in 2022, zoals het klappen van de stablecoin Tether. Maar de implosie van FTX dreigt meerdere grote spelers met zich mee te sleuren.
Genesis had naar verluidt meer dan 175 miljoen dollar op handelsrekeningen bij FTX staan. Na de faillissementsaanvraag van FTX afgelopen november kon Genesis niet meer bij dat geld en besloot het om opnames van tegoeden van eigen klanten te bevriezen.
Genesis lijkt bijzonder hard getroffen te zijn door FTX. Afgelopen zomer moest het al 20 procent van het personeel ontslaan na het klappen van cryptobelegger Three Arrows.
Ook tweeling Winklevoss in de problemen
Door de bevriezing van tegoeden bij Genesis, raakten ook weer andere cryptobedrijven in de problemen. Zo kon cryptobeurs Gemini opeens niet meer bij 900 miljoen dollar aan klantenfondsen die het daar geparkeerd had. Beleggers klaagden Gemini eind december aan vanwege het opschorten van activiteiten.
Hierdoor zag de cryptobeurs van de gebroeders Winklevoss zich genoodzaakt om een noodlening van 1 miljard dollar aan te gaan en steun te zoeken bij investeerders en partijen als Binance. Die laatste ligt op zijn beurt onder de loep van toezichthouders en beleggers.
Na het FTX-schandaal zijn er ook vraagtekens bij de stabiliteit van grote handelsplatforms, zoals Binance.
Als Genesis, zoals vorig jaar al voorspeld, de volgende dominosteen is die valt in de cryptomarkt, dan is het waarschijnlijk dat het niet de laatste is.