Ali Fedotowsky zei haar baan bij Facebook op toen ze gevraagd werd om deel te nemen aan het Amerikaanse televisieprogramma Bachelorette.
Robert Cezar Matei mistte zijn kans om al vroeg in bedrijven als Facebook, Square en Instagram te stappen.
Het is onmogelijk om precies te weten welke startups het volgende miljardensucces gaan worden. Het risico om een gouden kans te missen is iets waar tech-medewerkers veel mee te maken hebben.
Sommigen zeggen ‘nee’ tegen een lucratieve optie en behalen alsnog succes, Instagrams Kevin Systrom is een voorbeeld. Anderen hebben een leven lang spijt.
Dit is hoe sommige tech-mensen uit Silicon Valley de kans misten om miljoenen te verdienen bij bedrijven als Facebook en Instagram:
Instagram wilde Amanda Wixted aannemen als hun eerste medewerker, maar ze zat wel goed bij Zynga.
Als eerste moeten we even zeggen dat Wixted zeer succesvol is. Ze stapte als één van de eerste medewerkers in Zynga en bleef daar tijdens de beursgang. Toch had ze waarschijnlijk nóg meer miljoenen kunnen verdienen als ze was overgestapt naar Instagram toen ze de kans had in 2010.
Wixted schrijft over haar gemiste kans op Quora:
In juni 2010 begonnen Mike en Kevin te werken aan hun mobiele web app die ze Burbn noemde. Ik was op dat moment lead engineer bij het mobile team van Zynga. Mike nam contact met me op met de vraag of ik hun eerste werknemer wilde worden. We hebben afgesproken en zij lieten me hun ideeen zien voor Burbn: een mobiele fotodeel app.
...Het was een top-team, maar ik kon gewoon niet enthousiast worden van een app om foto's te delen. Het voelde, en zo voelt het nog steeds, dat ik beter kan werken aan meer gecompliceerde dingen. Daarom bleef ik in de game-industrie werken. Natuurlijk kan ik mezelf nu wel voor mijn kop slaan. Mijn beoordelingsvermogen achteraf is doorgaans perfect.
Vandaag de dag is Wixted de oprichter van Meteor Grove Software en CTO voor het e-learning bedrijf Homer.
Ali Fedotowsky ging weg bij Facebook om deel te nemen aan het televisieprogramma The Bachelorette. Helaas hield de relatie die ze eraan overhield geen stand.
In 2009 stond Ali Fedotowsky voor een dilemma: ze was deelnemer aan een pilot van het datingprogramma The Bachelor en datet met Jake Palveka. Ze nam afscheid van Palveka om terug te keren naar haar baan bij Facebook. Fedotowksy's vakantiedagen waren op dankzij de draaidagen en ze wilde de miljoenen niet missen.
Vervolgens kreeg ze van ABC het aanbod om zélf de hoofdpersoon in het programma te zijn en besloot toen om haar baan als salesverantwoordelijke bij Facebook op te zeggen. Twee jaar na haar vertrek in maart 2010 ging Facebook naar de beurs waardoor veel werknemers miljonair werden.
Fedotowsky's verloving met deelnemer Roberto Martinez eindigde kort nadat de show werd uitgezonden. Facebook nam haar niet opnieuw aan, maar gelukkig kon ze aan de slag als presentatrice bij NBC. Vandaag de dag is ze getrouwd met een andere presentator en heeft ze haar eigen blog.
Julian Targowski kreeg een baan aangeboden bij Instagram in 2011 maar zei 'nee' om zijn eigen app te lanceren.
Julian Targowski kreeg in oktober 2011 een baan aangeboden bij Instagram maar hij sloeg het aanbod af om zijn eigen app te lanceren.
Hij zegt dat hij niet eens geïnteresseerd was in het aanbod omdat hij loyaal was aan zijn eigen team.
"Ik heb nergens spijt van", zegt hij op Quora. "Je realiseert je een hoop dingen over jezelf (hoe gelukkig je bent met je huidige positie, hoe hard je werkt, waar je over een paar jaar wil zijn, etc) als er zoiets als dit gebeurt."
Targowski ging werken bij de startup DailyBooth, dat in 2012 door Airbnb gekocht werd.
Sahil Lavingia ging weg bij Pinterest voordat het één jaar bestond, hij heeft dus geen aandelen toegekend gekregen.
Sahil Lavingia heeft nu een startup genaamd Gumroad die 8 miljoen dollar aan investeringen heeft opgehaald. Maar om Gumroad te kunnen starten, moest Lavingia afscheid nemen van zijn baan als tweede werknemer bij Pinterest.
Zijn timing had beter gekund (of slechter): Lavingia vertrok ongeveer een maand voordat hij een jaar bij het bedrijf in dienst was. Hierdoor kreeg hij dus zijn aandeel niet toegekend.
Hopelijk verdient hij nog wat geld met Gumroad. Ondertussen is Pinterest bijna 10 miljard euro waard.
Robert Cezar Matei had de kans om één van de oprichters van Instagram te zijn, maar hij koos toch voor Quora.
Robert Cezar Matei heeft een paar gouden kansen gemist. Allereerst wees hij een baan bij Facebook af. Vervolgens was hij weinig onder de indruk van Square en wees ook daar een baan af.
Toch maakte hij zijn meest kostbare fout bij Instagram. Hier kreeg hij een baan aangeboden als Instagrams tweede ingenieur.
"Ze lieten me een algoritme bouwen voor volgaanbevelingen op basis van hun API. Volgens mij vonden ze het goed", schrijft hij op Quora. "We spraken over hun visie, we dronken om één uur 's nachts sake. Kevin maakte een liefdesbrief met gedeelde ervaringen en foto's, wat hij bij iedereen aanbod deed. Ik voelde me gevleid."
Toch ging Matei naar Quora. Hij was meer gepassioneerd over de visie van het bedrijf. "Als al langer in de Valley bent, heb je sowieso te maken met gemiste kansen", schrijft Matei. "Whatever. Kansen zijn zelden zo mooi als dat ze achteraf lijken. Er zijn ook een miljoen manieren waarop mijn leven slechter had kunnen lopen."
Matei werkt vandaag de dag nog altijd voor Quora.
Mark Zuckerberg's kamergenoot en mede-oprichter van Face Mash haakte af toen Zuckerberg met Facebook begon.
Joe Green was op de kamergenoot van Mark Zuckerberg aan Harvard. Hij en Zuckerberg creëerden samen Face Mash, waardoor het duo in nogal wat gedoe kreeg op de universiteit.
Green's vader, een professor aan UCLA, waarschuwde hem om niet meer met Zuckerberg te werken. Dus toen Zuckerberg hem vroeg om het bedrijf Facebook mee op te tuigen, sloeg hij het aanbod af. De positie had ervoor kunnen zorgen dat hij 3 á 4 procent van het bedrijf had gekregen schat Green. Dat had hem zo'n 2,7 miljard dollar op kunnen leveren.
Hij kreeg als adviseur alsnog wat aandelen in het bedrijf en startte later Causes en NationBuilder, bedrijven die door andere Facebookers ondersteunt worden. Hij ging weg bij NationBuilder om zich bij Andreessen Horowitz aan te sluiten.
Tegen Bloomberg BusinessWeek vertelde hij: "Eens in de zoveel tijd kun je je in zijn algemeenheid wat verbitterd voelen, maar over het algemeen voel ik me zo gezegend met wat ik allemaal heb kunnen doen."
Joe Jackson wees ook de kans om één van de oprichters van Facebook te worden af. In plaats daarvan ging hij stagelopen bij JP Morgan.
Toen Facebook van start ging huurde Zuckerberg een zomer lang een huis in Palo Alto. Op dat moment vroeg hij aan zijn Harvard-klasgenoot Joe Jackson om zich bij Facebook aan te sluiten.
Maar in plaats daarvan ging Jackson naar New York om stage te lopen bij J.P. Morgan Chase.
"Ik heb de boot compleet gemist", vertelde hij tegen Bloomberg BusinessWeek over zijn gemiste Facebook-aandelen. "Ik dacht er niet over als 'dit is mijn kans om rijk en beroemd te worden'. Het was meer iets als: 'zij gaan naar Palo Alto om met een lading kids in een huis te zitten om te programmeren voor een startup die misschien helemaal niks wordt'."
Joshua Inkenbrandt weigerde een baan bij Instagram om ingenieur te worden bij Pinterest.
Net als bij Wixted kunnen we wel zeggen dat het met Inkenbrandt helemaal goed is gekomen. Hij koos voor Pinterest in plaats van Instagram, wat ook klinkt als een prima keuze.
Maar bij Instagram had hij nu miljonair kunnen zijn. Zo schrijft Inkenbrandt op Quora:
"Ik koos voor Pinterest in plaats van Instagram. Het was geen makkelijke keuze omdat ik echt van Instagram hield en de jongens die het hadden gebouwd. Ik houd de redenen waarom ik voor Pinterest koos liever voor mezelf, maar ik kan wel zeggen dat ik nooit spijt heb gehad van de keuze."
Deze mannen zeiden allemaal 'nee' tegen Facebook, maar verdienden alsnog miljoenen op een andere manier:
Kevin Systrom zei 'nee' tegen een baan bij Facebook maar verkocht later zijn eigen bedrijf, Instagram, aan Zuckerberg voor 1 miljard dollar (890 miljoen euro).
Mike Abbott werd Twitter's head of engineering.
Steve Chen werkte een paar maanden voor Facebook en begon toen YouTube, wat hij later aan Google verkocht voor 1,6 miljard dollar (1,4 miljoen euro).