- Huurprijzen in de vrije sector zijn in het derde kwartaal van dit jaar met ruim 7 procent gestegen, meldt platform Pararius.
- Voor 100 vierkante meter ligt de gemiddelde huuprijs in Nederland op 1.928 euro. Dat is ruim 130 euro meer dan een jaar eerder.
- Toenemende krapte in het aanbod speelt hierbij een rol.
- Lees ook: Studenten in de knel met bemachtigen van kamer door afnemend particulier woningaanbod, volgens vastgoedadviseur
Huurprijzen in de vrije sector zijn fors gestegen in het derde kwartaal van dit jaar. Voor 100 vierkante meter betalen nieuwe huurders ruim 130 euro per maand meer dan een jaar geleden.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van verhuurplatform Pararius.
Per vierkante meter lag de gemiddelde huurprijs in de vrije sector op 19,28 euro in het afgelopen kwartaal, tegen 17,94 euro in het derde kwartaal van 2023. Dat is een stijging van 7,4 procent.
Per honderd vierkante meter betalen nieuwe huurders dus gemiddelde 134 euro per maand meer aan huur in de vrije sector: 1.928 euro versus 1.794 euro.
In drie van de vijf grote steden is de gemiddelde vierkantemeterprijs overigens juist gedaald, constateert het woningplatform. In Eindhoven daalde de prijs per vierkante meter met 3 procent naar 17,65 euro en in Amsterdam met 1,7 procent naar 26,96 euro. In Utrecht betaalden huurders 20,32 euro, 0,2 procent minder.
Dit komt mogelijk doordat naar verhouding meer grotere huizen zijn verhuurd vergeleken met de kwartalen daarvoor, stelt Pararius.
Aanbod huurwoningen vrije sector daalt
Huurders in de vrije sector hadden het afgelopen kwartaal opnieuw veel minder huizen om uit te kiezen op de krappe huurmarkt, meldt Pararius. Dat komt volgens het woningplatform deels omdat verhuurders hun huizen vaker hebben verkocht in plaats van ze nog een keer te verhuren.
In totaal kwamen 12.368 huizen in de vrije sector beschikbaar voor nieuwe huurders. Dat is 37,6 procent minder vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2023, aldus Pararius.
In het derde kwartaal gingen 2.051 huizen in de verkoop die daarvoor nog werden verhuurd. Dat is een stuk meer dan de 1.261 huurhuizen waarbij dit in hetzelfde kwartaal in 2023 gebeurde, zegt Pararius, dat naar eigen zeggen een derde van het totale koopaanbod in Nederland vertegenwoordigt. Daarnaast zijn minder huizen gekocht om te verhuren.
De vorige woonminister Hugo de Jonge kwam eerder dit jaar met een wet die de huurprijzen in het middensegment reguleert. Sommige verhuurders vinden het daardoor echter minder interessant om hun huis te verhuren en besluiten de woning te verkopen als alle huurders weg zijn. Ook hogere belastingdruk zorgt er volgens het woningplatform voor dat dit vaker voorkomt.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liet dinsdag al weten dat in het derde kwartaal veel minder huurwoningen zijn verhuurd. NVM-makelaars verkochten toen meer huizen en vooral meer appartementen, mede doordat verhuurders hun huis in de verkoop deden.