- Per 1 januari 2025 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog van 435.000 euro naar 450.000 euro.
- Met een NHG-verzekering kun je een hypotheek afsluiten waarmee je beschermd bent tegen een restschuld.
- Business Insider bekeek waar je de meeste kans hebt op een woning waarmee je in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek.
- Lees ook: Dit betaal je in 40 regio’s voor 100 vierkante meter huis – en zo groot zijn de verschillen met Amsterdam
De grens voor het afsluiten van een hypotheek met een NHG-verzekering stijgt per 1 januari 2025. Maar de nieuwe grens ligt nu al onder de gemiddelde huizenprijs. Regionaal zijn er grote verschillen.
Business Insider bekeek waar de gemiddelde huizenprijzen nog onder de NHG-grens liggen.
De NHG-grens stijgt van 435.000 euro dit jaar naar 450.000 euro per 1 januari 2025. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Woningkopers die een hypotheek met NHG afsluiten, zijn onder voorwaarden verzekerd tegen een restschuld.
Kom je als woningeigenaar in betalingsproblemen door overlijden, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid, dan wordt via het vangnet van de NHG-verzekering gekeken of je in de woning kan blijven wonen. Moet de woning worden verkocht, dan wordt een eventuele restschuld betaald uit de NHG-pot.
Woningkopers betalen in 2024 eenmalig 0,6 procent van het hypotheekbedrag als premie. In 2025 is dat 0,4 procent. Behalve de bescherming hebben huiseigenaren ook het voordeel dat de rente van NHG-hypotheken lager is, omdat er minder risico voor de bank is.
Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek mogen de marktwaarde en de koopsom van de woning niet hoger zijn dan de zogenoemde kostengrens. Ook het hypotheekbedrag moet hier binnen vallen.
Huizenprijzen stijgen harder dan NHG-grens
Jaarlijks wordt de NHG-grens aangepast aan de huizenprijzen. In het geval van stijgende prijzen, wordt de grens dus opgeschroefd.
Echter, dit jaar stijgen de huizenprijzen een stuk harder dan de NHG-grens. Zo kwam de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van 2024 nog uit op 432.000 euro, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dus net onder de NHG-grens van 435.000 euro die geldt voor 2024.
In september kwam de gemiddelde huizenprijs echter uit op 466.890 euro. De gemiddelde huizenprijs ligt dus inmiddels boven de NHG-grens van 2024, maar ook boven de grens van 2025. Dat neemt niet weg dat je op een huis kan stuiten met een koopsom die onder de NHG-grens ligt. Het gaat immers om een gemiddelde.
Zo zijn er regionaal grote verschillen tussen de gemiddelde huizenprijzen. Business Insider bekeek aan de hand van cijfers van makelaarsvereniging NVM over het derde kwartaal van 2024, waar de gemiddelde huizenprijs nog onder de nieuwe NHG-grens van 450.000 euro ligt.
Waar kun je een huis kopen met NHG-hypotheek?
Schuif met de cursor over de kaart hieronder om te zien wat de gemiddelde huizenprijs in de desbetreffende regio is en hoeveel deze onder of boven de NHG-grens voor 2025 ligt.
Te zien is dat de gemiddelde huizenprijs per regio verschilt en dat die in grote delen van Nederland zowel onder de NHG-grens voor 2025 (blauwe gedeelten) als boven de grens van 450.000 euro ligt (rode en roze gedeelten),
Huizenprijs stijgt hard door
De uitersten zijn Groot-Amsterdam, het Gooi en Vechtstreek en de agglomeratie Haarlem met een gemiddelde transactieprijs die 134.000 euro tot 194.000 euro boven de NHG-grens ligt, en Zeeuwsch-Vlaanderen met een gemiddelde verkoopprijs die 166.000 euro onder de kostengrens ligt.
De situatie kan echter snel veranderen, aangezien de huizenprijzen hard door blijven stijgen. In september lagen de prijzen ruim 11 procent hoger, waarmee de gemiddelde woning 44.000 euro meer waard werd.
De gemiddelde prijsstijging voor 2024 komt uit op 9 procent, verwachten economen van ABN Amro en Rabobank, om volgend jaar verder de pan uit te rijzen. Rabobank verwacht voor 2025 een gemiddelde huizenprijsstijging van maar liefst 11 procent.