Een willekeurige belegging in nieuwe cryptomunten die in de afgelopen jaren via zogenoemde initial coin offerings (ICO) zijn gelanceerd, zou een gemiddeld rendement hebben opgeleverd van 1.320 procent
Dat blijkt uit een nieuwe studie van durfinvesteerder Mangrove Capital Partners. Die stelt:
“Als je blind 10 duizend euro had gestoken in elke ICO, inclusief de lanceringen die zijn mislukt, zou de inleg ruim 13 keer zoveel waard zijn geworden.”
Directeur Michael Jackson van Mangrove, voorheen operationeel directeur bij Skype, is mede-auteur van het rapport. Daarin werden 204 lanceringen van nieuwe cryptomunten onderzocht. Het gaat om ICO’s van cryptomunten die nog actief verhandeld worden en van digimunten die zijn geflopt.
De bevindingen van Jackson maken duidelijk waarom zakenbanken op Wall Street en institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen interesse beginnen te tonen voor cryptomunten.
Lancering nieuwe cryptomunten
Een intitial coin offering geeft een startup die iets wil doen met de achterliggende blockchaintechnologie de mogelijkheid om een eigen digitale munt uit te geven.
Beleggers ontvangen eenheden van zo'n nieuwe cryptomunt (tokens), vaak in ruil voor de twee meest courante cryptomunten: bitcoin en ethereum. Die kunnen vervolgens worden verzilverd voor 'echt' geld om blockchainprojecten van de startup te financieren. Daarbij gaat het om digitale registers waar transacties met de nieuwe munt worden opgeslagen, zonder tussenkomst van derden.
De nieuwe cryptomunt is gewoonlijk gekoppeld aan de activiteit van de startup. Mangrove schrijft daarover:
"Een online muziekdienst zou eigen tokens kunnen uitgeven aan beleggers. Die kunnen deze eenheden vervolgens als klant gebruiken om te betalen voor abonneediensten, zodra het product operationeel is. Daarnaast is er dus ook een kans dat de waarde van de tokens stijgt."
Sinds de start van dit jaar hebben beleggers ruim twee miljard dollar in ICO's gestoken.
Diverse overheden hebben gewaarschuwd dat beleggingen in nieuwe cryptomunten extreem risicovol zijn. Sommige cryptomunten zijn fors gestegen in waarde, maar de markt als geheel kenmerkt zich door enorme koersfluctuaties.
Zakenbank UBS voegde zich recent in het koor van critici die zeggen dat sprake is van een "speculatieve zeepbel". Ondanks deze onzekerheden tonen zakenbanken en hedgefondsen belangstelling voor beleggingen in nieuwe cryptomunten.
Met de zegen van Goldman Sachs
Onlangs werd bekend dat zakenbank Goldman Sachs mogelijkheden onderzoekt om een handelsplatform voor bitcoin op te zetten. Volgens Etienne Brunet, een durfinvesteerder die vanuit Londen opereert, zou dat een grote doorbraak betekenen.
Brunet zegt tegen Business Insider: "Institutionele beleggers hebben een beursmakelaar nodig die in staat is de gewenste hoeveelheden van cryptomunten te kopen en verkopen." Goldman Sachs zou die rol kunnen vervullen.
Dat laat onverlet dat er nog tal van obstakels zijn wat betreft de regelgeving en het faciliteren van grootschalige handel, erkent Brunet. Die concludeert wel: "De perceptie is nu dat bitcoin en ethereum een nieuw type belegging zijn. De overige cryptomunten gelden nog als erg speculatief."