- Gemeenten in Nederland willen aan de slag met de inzet van AI-bots voor de dienstverlening aan burgers.
- Staatssecretaris Alexandra van Huffelen vindt dat gratis AI-software, zoals bepaalde versies van ChatGPT, niet door overheidsinstanties gebruikt mag worden.
- De gemeente Goes experimenteert al met een AI-chatbot.
- Lees ook: EU akkoord om artificial intelligence aan banden te leggen: volgen van burgers met AI verboden, gezichtsherkenning beperkt
Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om zogenoemde generatieve AI in te zetten voor hun inwoners, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Zulke technologie kan nuttig zijn, bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het beantwoorden van bezwaarschriften of het voldoen aan Woo-verzoeken (Wet open overheid) van burgers.
De stellingname van VNG dinsdag is een reactie op een Kamerbrief van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) op maandag. Daarin schreef ze dat bepaalde vrij beschikbare vormen van AI, zoals ChatGPT, “in beginsel” niet gebruikt mogen worden door Rijksorganisaties. Dit om mogelijke problemen en risico’s omtrent privacy en auteursrecht.
Volgens Van Huffelen zijn er wel mogelijkheden als de aanbieder en de gebruiker van AI “aantoonbaar voldoen aan de geldende wet- en regelgeving”. De gemeenten, aldus VNG, willen graag antwoord op de vraag welke leveranciers en toepassingen dat dan zijn. “Dit inzicht ontbreekt op dit moment”, aldus de organisatie.
Wat er wel mogelijk is wil Van Huffelen in kaart brengen, schrijft ze. Zo worden “in veilige en gecontroleerde omgevingen” proefprojecten gedaan en komt er een inventarisatie van wat er al wordt gedaan op het gebied van AI binnen de Rijksoverheid. Ook wil de staatssecretaris om tafel met aanbieders om “de mogelijkheden te onderzoeken” rond deze “potentieel kansrijke technologie”.
Gemeente Goes heeft AI-chatbot Guus
De gemeente Goes heeft naar eigen zeggen een primeur in Nederland. De gemeente stelt de eerste te zijn met een chatbot op de website die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. De chatbot heet Guus, schreef Binnenlands Bestuur afgelopen week.
Goes werkt hierbij samen met OpenAI, het bedrijf achter AI-dienst ChatGPT. De gemeente leverde een beperkt aantal webpagina’s aan OpenAI, dat zijn chatbot zo heeft ingesteld dat deze altijd formeel antwoordt.
Na het beantwoorden van een vraag, duurt het dertig dagen voor de naar OpenAI verstuurde informatie wordt vernietigd.
De chatbot weet overigens niet alles. Zo kan de bot geen antwoord geven op de vraag op welke dag de restafvalcontainer op de Tulpstraat langs de weg moet staan. Dit komt doordat de database met de ophaaldagen niet is gekoppeld aan de chatbot.