- Straatmeubilair is van ons allemaal en zou daarom niet “vijandig” moeten zijn, zeker niet voor daklozen.
- Dat vindt directeur Esmé Wiegman van Valente, een branchevereniging voor bedrijven die thuis- en daklozen helpen, zo meldt Binnenlands Bestuur.
- Hoewel meerdere gemeentes ‘vijandig’ straatbankjes al in de ban hebben, is het nog geen oplossing voor daklozen.
Bankjes die ontworpen zijn om het onmogelijk te maken om op te kunnen slapen, zouden uit het straatbeeld verbannen moeten worden. Dat vertelde directeur Esmé Wiegman van Valente, een branchevereniging die opkomt voor de belangen van bedrijven die zich bezig houden met het helpen van dak- en thuislozen, in het radioprogramma Villa VdB, zo meldt Binnenlands Bestuur.
Wiegman stelt dat gemeenten ‘inclusief’ met straatmeubilair om moeten gaan, omdat dit van ons allemaal is. Dat betekent dat er geen mensen uitgesloten mogen worden van gebruik. Het ontwerp van straatbankjes zou dus geen elementen moeten bevatten om dak- en thuislozen uit het straatbeeld te weren. Bijvoorbeeld door leuningen aan te brengen die slapen op een bankje lastig maken.
Maar Wiegman geeft ook toe dat inclusieve bankjes niet de oplossing voor het daklozenprobleem zijn. Dat is volgens haar de bouw van betaalbare woningen en het inrichten van voldoende opvang en het aanbieden van begeleiding.