- Een vrouw met autisme uit het Zuid-Hollandse Kaag en Braassem, wilde haar Mexicaanse naakthond opleiden tot hulphond, schrijft Binnenlands Bestuur.
- Ze deed een aanvraag bij de gemeente, maar die wilde de opleidingskosten niet vergoeden omdat een hulphond in haar situatie ‘niet effectief’ zou zijn.
- De rechtbank Den Haag oordeelt anders. Volgens de rechter is van belang dat de hulphond kan helpen bij de zelfredzaamheid en participatie van de vrouw.
- Lees ook: Man uit Lisse eist subsidie van gemeente om thuis medicinale wiet te kweken – dat mag toch niet, oordeelt rechter
Een dame uit Kaag en Braassem in Zuid-Holland heeft autisme en wil haar Mexicaanse naakthond opleiden tot hulphond. De gemeente wil dit niet betalen, maar de rechtbank Den Haag oordeelt dat de gemeente de opleidingskosten wel moet vergoeden.
Dat meldt Binnenlands Bestuur. Nadat de vrouw een aanvraag indient voor de opleiding, oordeelt de gemeente dat de hulphond niet effectief voor haar zou zijn. De hulp van het wijkteam zou voldoende zijn.
De vrouw is het er niet mee eens en gaat in beroep, waarop de gemeente advies inwint bij een arts. Volgens de arts staat niet vast of een hulphond effectief is, maar dat een viervoeter de vrouw in bepaalde situaties wel kan helpen.
Zo zou de aanwezigheid van het dier haar rust kunnen brengen op plekken waar normale honden niet naar binnen mogen. Met dit advies blijft de gemeente bij hetzelfde standpunt.
De vrouw is het er niet mee eens en stapt naar de rechter, die het gemeentebesluit 'onzorgvuldig' noemt. De gemeente moet niet beoordelen of de hond effectief is, maar of de viervoeter een aanvulling kan zijn op de zelfredzaamheid en participatie van de vrouw.
De rechter vindt dat het dier de vrouw kan helpen en oordeelt dat de gemeente de opleidingskosten wel moet vergoeden.