Oeps! Gemeente Amsterdam is 24,5 miljoen euro kwijt in de boekhouding

Kosovaren die goed weten dat zij geen of vrijwel geen kans maken op politiek asiel, komen toch naar Nederland om kans te maken op een terugkeervergoeding van de overheid. Dit stelt onder meer de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), aldus EenVandaag donderdagavond. Kosovaren die vrijwillig teruggaan naar Kosovo kunnen een geldbedrag krijgen oplopend tot 1750 euro. Eenmaal teruggekeerd naar de afvallige Servische provincie, kunnen zij nog eens hulp in natura krijgen ter waarde van 1500 euro, aldus Martin Wyss, de chef van het bureau van de IOM in Nederland. De terugkeervergoeding is bedoeld om mensen te stimuleren om terug te keren naar hun land en hen de kans te geven daar iets op te bouwen. De regeling is aantrekkelijk voor mensen uit het straatarme Kosovo. De helft van de beroepsbevolking van het Balkanland is werkloos. Veel Kosovaren leven onder de armoedegrens. Het aantal Kosovaarse asielzoekers is gestegen van een handvol per maand begin dit jaar tot 162 in juni. Sinds mei 2014 hebben al meer dan 80.000 Kosovaren hun provincie verlaten. Volgens de IOM is het gebruik maken van een terugkeerregeling niet illegaal: mensen nemen gewoon aan wat hen wordt aangeboden. Directeur Rhodia Maas van de Dienst Terugkeer en Vertrek (Binnenlandse Zaken), die het terugkeerbeleid van de overheid uitvoert, zei in EenVandaag dat de regeling wordt stopgezet als blijkt dat er sprake is van misbruik.

Foto ANP

Na het uitpluizen van de boekhouding heeft Amsterdam een bedrag van 24,5 miljoen niet kunnen terugvinden. De kans is klein dat dit nog wordt gelokaliseerd, meldt het stadsbestuur vrijdag.

Eind vorig jaar bleek dat de hoofdstad op zoek is naar een bedrag van 51,1 miljoen euro. De gemeente was dit geld niet tegengekomen tijdens het opschonen van de boekhouding. De stad was bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale administratie.

Het budget voor de bedrijfsvoering bedraagt in totaal 1,3 miljard euro. Daarvan was 95 procent uitgeplozen en in dezelfde éénvormige boekhouding ondergebracht. Voor een bedrag van 51,1 miljoen euro moesten de boekhouders nog achterhalen in welke potjes dat zit.

Zij hebben de afgelopen maanden 26,6 miljoen euro kunnen ’terugvinden’. Het resterende geld is mogelijk niet naar boven gekomen omdat uitgaven in het verleden niet altijd of niet volledig in de begroting waren opgenomen.

De niet gevonden 24,5 miljoen euro wordt als ‘kosten bedrijfsvoering’ evenredig verdeeld over alle gemeentelijke diensten. De financiën zijn zodanig op orde gebracht dat het niet meer kan gebeuren, stelt de gemeente.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

Meer