Schoonheid en geluk zitten niet alleen in grootse en meeslepende gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind, een sensationele promotie of het winnen van een loterij, maar ook in de kleine dingen.
In zeven kleine dingen om precies te zijn.
Die zeven kleine veranderingen in jouw dagelijkse routine – die je minder dan 10 minuten kosten – maken je gezonder, gelukkiger en productiever. We verzamelden ze voor je, en je kunt er direct mee aan de slag.
Schrijf je gedachten en gevoelens op
Auteur en investeerder Tim Ferris raadt het je aan: elke ochtend je gedachten en gevoelens neerpennen in een dagboek.
Ferris gebruikt Julia Camerons 'The Artist's Way Morning Pages Journal' en benadrukt dat niet alleen het schrijven belangrijker is dan het eindresultaat, maar dat je met het bijhouden van een logboek je angsten en zorgen beter uit je hoofd kan zetten.
Praat met een mede-forens
Een onderzoek uit 2014 uit het Journal of Experimental Psychology toont aan dat forenzen veel gelukkiger zijn wanneer ze tijdens hun reis met andere passagiers praten.
Een opmerkelijke uitkomst, want desgevraagd zeggen reizigers te verwachten dat ze minder positief en productief zijn wanneer ze met vreemden praten.
Neem minimaal één mooie foto op weg naar je werk
De tip is afkomstig van Mohammed Gawdat, werkzaam als Chief Business Officer voor Google X, én auteur van 'De logica van geluk'. Gawdat zoekt tijdens zijn dagelijkse wandeling naar zijn kantoor iets moois om er een foto van te maken.
Het idee erachter? De focus op mooie beelden voorkomt dat er in Gawdats hoofd ruimte is voor negatieve gedachten. Hij noemt het een vorm van meditatie, maar in plaats van een focus op ademhaling of een plek op de muur, focust Gawdat op de wereld om hem heen.
Plan iets leuks voor de volgende dag
Jezelf dwingen vrolijk te zijn heeft maar zelden zin. En leidt meestal tot het tegenovergestelde.
Een studie uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift Emotion, ontdekte het geheim van de smid: "het prioriteren van positiviteit". Oftewel het dusdanig structureren van je dag zodat er altijd wel een activiteit is waar je blij van wordt.
Co-auteur van de studie Lahnna I. Catalino legt in Scientific American uit hoe je je dag zo kunt structureren dat je geluk maximaliseert. "Focus op activiteiten waar je blij van wordt en ruim tijd in voor zulke activiteiten in je dagelijkse leven. Voor sommigen betekent dit tijd maken voor tuinieren of koken, voor anderen betekent het omgaan met goede vrienden."
Doe ook iets nuttigs in de avonduren
Het is verleidelijk om wat te lummelen wanneer je thuiskomt van je werk, maar dat is zonde van je kostbare tijd. Gelukkig weet productiviteitsexpert en auteur Laura Vanderkam raad: stel één eenvoudig te realiseren doel per avond. En dat kan van alles zijn: van een wandeling met het gezin na het eten, een telefoontje, naar de sportschool of een boek lezen.
Vanderkam: "Het is gemakkelijk om thuis te komen en te denken dat je te moe bent om nog iets te doen, maar die uren verlies je en krijg je nooit meer terug."
Besteed meer zaken uit
Een recente interculturele studie, gepubliceerd in The Journal Proceedings of the National Academy of Sciences, toont aan dat mensen die geld uitgeven om tijd te besparen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Denk hierbij aan het inhuren van een huishoudelijke hulp of een maaltijd laten bezorgen.
Opmerkelijk is dat slechts een enkeling aangeeft een hypothetisch bedrag te willen besteden aan het uitbesteden van tijdrovende activiteiten. Dat betekent dat maar weinigen zich van dit verband bewust zijn.
Bedenk drie dingen waar je dankbaar voor bent
De 'drie goede dingen'-oefening is ontwikkeld door psycholoog Martin Seligman en zijn collega's. Volgens het Berkeley's Greater Good Science Center werkt het als volgt:
Schrijf dagelijks voor het slapen gaan drie dingen op die goed gingen, en waarom die dingen zo goed gingen. Dat kan van alles zijn, groot en klein. Wees zo gedetailleerd mogelijk.
Seligman en zijn collega's ontdekten dat mensen die dagelijks succesverhalen opschreven zich gelukkiger voelden en minder depressief waren.