Internetaanbieders moeten al het onlineverkeer in principe even snel maken. Ze mogen daar alleen van afwijken als er opstoppingen dreigen of bij het geval van een cyberaanval.

Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg groen licht voor het zogenoemde Telecompakket dat dit regelt. In juni werd hierover al een voorlopig akkoord gesloten met de EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Critici vrezen dat desondanks een ‘internet van twee snelheden’ ontstaat. Zij stellen ook vraagtekens bij uitzonderingen op de regel dat providers geen voorrang meer mogen geven aan bepaalde diensten. Zo mogen bijvoorbeeld muziekdiensten worden aangeboden zonder dat dit van de internetbundel afgaat, het zogenoemde zero rating.

Zie ook deze uitgebreide analyse van Z24’s Herwin Thole: Brussel bevoordeelt gevestigde spelers op internet

Nederland moet strengere wet versoepelen

Veel Nederlandse parlementariërs steunden het pakket niet omdat de regels minder streng zijn dan nu in Nederland het geval is. Minister van Economische Zaken Henk Kamp had tevergeefs geprobeerd het Nederlandse model van netneutraliteit aangenomen te krijgen. Hij moet de wet nu aanpassen.

Onder meer de EU-parlementariërs van D66, PvdA, VVD en GroenLinks stemden tegen. Het CDA had ook liever een betere tekst gezien maar gaf wel steun.

Het pakket voorziet ook in afschaffing in medio 2017 van de roamingkosten bij bellen en internetten in het buitenland. Op 30 april volgend jaar worden deze zogenoemde roamingkosten alvast verlaagd.

De Europese Commissie en het parlement wilden de roamingkosten al veel eerder afschaffen, maar de lidstaten zorgden voor uitstel uit vrees voor te grote verliezen voor hun telecombedrijven.

Vanaf 30 april 2016 mogen providers nog maximaal 5 cent per minuut extra rekenen voor telefoneren, 2 cent voor een sms'je en 5 cent voor een megabyte.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl