- Gelekte overheidsdocumenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie geven onder meer informatie over NAVO-plannen voor steun aan Oekraïne.
- De documenten suggereren dat Oekraïne eind mei geen munitie meer heeft voor effectieve luchtafweer, volgens The New York Times.
- De krant stelt dat dit Rusland er mogelijk toe kan bewegen om bommenwerpers in te zetten die de Russische luchtmacht tot nog toe heeft achtergehouden.
- Lees ook: Oekraïense tanks hebben op papier geen schijn van kans tegen Rusland, maar door domme fouten pakt dat op het slagveld heel anders uit.
Gelekte documenten van Amerikaanse ministerie van Defensie suggereren dat Oekraïne eind mei met zodanige munitietekorten te maken krijgt, dat een effectieve luchtafweer niet meer mogelijk is, zo meldt de krant The New York Times.
Oekraïne heeft herhaaldelijk gevraagd om de levering van moderne, westerse gevechtsvliegtuigen zoals de F-16. Als Oekraïne geen werkende luchtafweer meer heeft, kan Rusland verleid worden om bommenwerpers in te zetten die de Russische luchtmacht tot nog toe heeft achtergehouden, meldt The New York Times
Als Rusland erin slaagt om het Oekraïense luchtruim te controleren, kan dat het verloop van de oorlog drastisch veranderen. Rusland heeft zijn meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen, waaronder de Sukhoi Su-57, tot nog toe niet ingezet uit angst dat de toestellen uit de lucht worden geschoten boven Oekraïne.
Er wordt overigens nog steeds onderzoek gedaan naar de echtheid van de gelekte documenten, aangezien bepaalde versies die online circuleren zijn gewijzigd.
Onderzoek naar gelekte Amerikaanse defensiedocumenten
Het Amerikaanse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar de mogelijke gevolgen van het uitlekken van een flink aantal geheime overheidsdocumenten. De papieren bevatten gevoelige informatie over onder meer China, het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne.
Het Pentagon verklaart zondag dat het zowel de authenticiteit van de documenten probeert vast te stellen als een inschatting maakt van de gevaren die het lek kan hebben voor de veiligheid van de VS en andere landen. Naast de analyse van Defensie is het Amerikaanse ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het lek.
De documenten werden in eerste instantie verspreid via sociale media Discord en 4Chan. Amerikaanse ambtenaren verklaarden vrijdag anoniem tegenover Reuters dat zij dachten dat Rusland of pro-Russische groeperingen achter het lek zaten.
Verschillende veiligheidsexperts lieten het persbureau zondag echter weten dat zij vermoeden dat er een Amerikaan achter zit, omdat veel van de documenten alleen in Amerikaanse handen waren.
Bronnen van The Washington Post stellen dat sommige gelekte documenten lijken te zijn gewijzigd, zoals papieren waarin een flink kleiner aantal gedode Russische soldaten in Oekraïne genoemd wordt dan officiële Amerikaanse schattingen. Andere documenten komen volgens de bronnen overeen met rapporten die de CIA verspreidt onder hooggeplaatste ambtenaren van het Witte Huis, het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken.