De Amerikaanse geldtransporteur Brink’s trekt zich terug uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf is verkocht aan een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van onder meer het personeel en de klanten. Brink’s Nederland gaat daardoor zelfstandig verder.

Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

De Stichting Continuïteit Brink’s Nederland mag de merknaam Brink’s nog maximaal een jaar blijven gebruiken. In de dagelijkse bedrijfsvoering verandert er niets, liet de onderneming weten. Het bedrijf blijft in de markt opereren onder de naam Brink’s.

Banenverlies

In oktober kondigde Brink’s Nederland een grote reorganisatie aan. Vanaf juli 2015 verliezen daardoor zo’n zeshonderd mensen hun baan.

Brink’s raakt zijn huidige grootste klant Rabobank kwijt, die volgend jaar overstapt naar Geld Service Nederland (GSN). Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink’s onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.

Miljoenenstrop

Het voormalige moederbedrijf was niet langer bereid om geld te investeren in Brink’s Nederland. De Nederlandse directie heeft toen bedongen dat de onderneming wordt losgemaakt van het moederbedrijf . Door de oprichting van de stichting en met de overdracht van de aandelen is dit verwezenlijkt, stelt de onderneming.

De huidige financiële positie en de gezonde balans van de onderneming stellen Brink’s Nederland naar eigen zeggen in staat om zich in afgeslankte vorm volledig te richten op de dienstverlening voor retail, detailhandel, horeca, publieke sector en banken. "De levensvatbaarheid van Brinks Nederland wordt met deze stap groter'', aldus directeur Ad Wijnhoven van Brink’s Nederland.

De verkoop levert het Amerikaanse moederconcern een financiële strop op van tussen de 20 en 25 miljoen dollar. De Nederlandse tak zou dit jaar goed zijn geweest voor een omzet van naar schatting 130 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl