Politici en declaraties. Twee woorden die recent nog voor de nodige ophef zorgden. De provincie Gelderland kiest vanaf 1 mei voor transparantie en zet het volledige declaratiegedrag van haar medewerkers online. En dat kan, dankzij de Rotterdamse startup Declaree. 

Aanstaande vrijdag 1 mei is het zover: de provincie Gelderland biedt dan online inzicht in de digitale declaraties van medewerkers.

“Ik vind het van de provincie Gelderland wel een stap, want men legt toch een stukje van zichzelf bloot”, verklaart Jasper Spoor, één van de drie oprichters van het digitale declaratiesysteem Declaree. Volgens hem hebben bestuurders er wel een duidelijk doel mee: transparantie. Spoor: “Ze hebben de noodzaak ervan ervaren.”

Spoor doelt hiermee op de kwestie rondom Co Verdaas, die eind 2012 slechts een maand staatssecretaris was in het Kabinet-Rutte II. Hij trad af nadat hij in opspraak was gekomen door declaraties van zijn reiskosten in zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland. En op landelijk niveau speelde eerder dit jaar uiteraard de kwestie rond het declaratiegedrag van het opgestapte VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

“Het is geen leuk onderwerp: declaraties. Laten we eerlijk zijn, het is een financiële rompslomp”, vertelt Jasper Spoor, één van de oprichters van het bedrijf Declaree. Hij geeft aan hoe onpraktisch het is om bonnetjes in te leveren en hoeveel tijd dat kost.”Statenleden hebben het druk en hebben er vaak geen zin in”, aldus Spoor.

Digitaal declareren en publieke transparantie

"Het is iets wat gespeeld heeft in de media, maar zonder dat daar eigenlijk een oplossing voor gepresenteerd werd. Nu worden wij door de provincie Gelderland aangewezen als de oplossing voor dat probleem en dat is erg leuk", zegt Spoor.

Het komt steeds meer voor: digitaal declareren. Niet meer met een schoenendoos vol bonnetjes naar de boekhouder, maar gewoon alles via de telefoon naar hem opsturen. Er zijn meerdere bedrijfjes die zich er op focussen. Neem bijvoorbeeld firma's zoals ProActive of SRXP , maar dus ook de Rotterdamse startup Declaree.

En die laatste gaat nu een stapje verder. "Wij hebben het programma ontwikkeld voor bedrijven, en die willen declaraties vaak het liefst intern houden", aldus Spoor. "Maar speciaal voor de provincie Gelderland hebben we er iets extra's aan toegevoegd. Alle gegevens worden namelijk automatisch op www.gelderland.nl gepubliceerd. Voor de transparantie wordt alle informatie gelijk vrij toegankelijk."

En dat is uniek. Want tot op heden koste het veel te veel energie en moeite om alle gegevens direct op het internet te zetten. Vrijwel altijd staan die gegevens namelijk op papier en om dat te digitaliseren, kost simpelweg enorm veel tijd. "En geld", zegt Spoor.

Declaratie-rompslomp

Ongemak over het declareren. Daar is het in augustus 2012 allemaal mee begonnen voor Declaree. Jasper Spoor, Bas Janssen en Bart Jochems zijn dan nog alle drie werkzaam voor een klein softwarebedrijf in Rotterdam. Spoor: "We zaten boven een parkeergarage en daar haalden wij elke ochtend een kaartje uit het automaat." Het waren alleen hele stevige kaartjes en aan het einde van de maand had men er aardig wat opgespaard: "Dan zaten we altijd te klooien om de kaartjes vast te nieten op het declaratieformulier. Toen dachten we: dit kan beter." Eén voor één zeggen de mannen hun baan op en dat werd Declaree.

Het gaat goed met het bedrijf. Inmiddels werken er negen mensen mee aan Declaree, waaronder de drie oprichters en een marketeer. Dat komt mede door crowdfunding, waarmee vorig jaar 40 duizend euro werd opgehaald in zes weken tijd. "Eigenlijk worden we langzaam een beetje startup af. We draaien nu zonder externe financierders op een eigen omzet en met een investeerder", zegt Jasper Spoor.

"Winst wordt regelmatig gehaald, alleen nog niet het hele jaar door", aldus de oprichter. "Maar er zit een goede stijgende lijn in." Momenteel zijn de oprichters bezig met een tweede investeringsronde, in de hoop na de zomer 8 fte aan nieuw personeel aan te nemen. De kennis is er grotendeels, nu wil men vooral opschalen. Op weg naar de rest van Europa. In eerste instantie naar Duitsland en Engeland, want daar gaat het declareren ook niet altijd efficiënt. Spoor: "Ik denk dat we goed kunnen uitleggen bij investeerders dat ze niet met het eerste de beste zolderkamerproject in zee gaan."

Hij vervolgt: "Ik hoop dat andere provincies en gemeentes nu zeggen van hé: dat willen wij ook. Of beter gezegd: dat moeten wij ook. Al is het maar richting de burger, om de gemaakte kosten te verantwoorden."

lees ook

Boekhoudster roofde tonnen bij Duitse tak thuisbezorgd.nl

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl