- Hoe ga je slim om met je persoonlijke financiën en bouw je vermogen op voor de lange termijn?
- Insider vroeg 8 geldexperts wat de boeken zijn waar ze veel aan hebben gehad.
- De lijst bevat recente bestsellers zoals ‘Rich Dad Poor Dad’, maar ook een klassieker uit 1926.
- Lees ook: Het beursjaar 2023 krijgt 2 gezichten, volgens een sterk presterende fondsbeheerder: zwakke start, daarna herstel
Boeken over slim om gaan met je geld en strategieën om vermogen op te bouwen kunnen een handig hulpmiddel zijn als je je persoonlijke financiën op orde wilt krijgen. Maar er is heel veel keuze. Dus wat zijn klassiekers op het gebied van personal finance die je niet mag missen?
Om je op weg te helpen deed Insider navraag bij geldexperts die bijvoorbeeld zelf in vastgoed hebben geïnvesteerd of jarenlang extreem veel hebben gespaard om financieel onafhankelijk te worden.
Bekijk het overzicht van 8 topboeken over geld, gerangschikt in drie categorieën: geld besparen, beleggen en onroerend goed.
Geld besparen
“Set for Life” by Scott Trench
De bestseller van auteur Scott Trench behoort tot de favorieten van fervente bespaarders Ali en Josh Lupo. Dit koppel uit New York zette een groot deel van hun inkomen opzij om 100.000 dollar aan schulden af te betalen en is op weg om financieel onafhankelijk te worden voordat ze 40 zijn.

Ali en Josh hebben strategieën uit "Set for Life" toegepast om een groter deel van hun inkomen opzij te kunnen zetten. Wat erg effectief bleek was focussen op drie grote uitgavenposten: woonlasten, transport en eten.
"Als je denkt aan besparen, kijken mensen vaak eerst naar kleinere uitgaven zoals uit eten gaan, het Netflix-abonnement of een koffie kopen. Maar voor de meeste mensen zijn woonlasten, voeding en transport de belangrijkste kostenposten", legt Josh uit. "Als het je lukt om daarop serieus te besparen, levert dat veel op. Dan hoef je ook niet al te gestrest te doen over kleinere uitgaven."
"The Richest Man In Babylon" by George S. Clason
"The Richest Man In Babylon" is klassieker op het gebied van personal finance uit 1926.
De concepten die auteur George Clason in dit boek introduceert, zijn nog altijd bruikbaar volgens Ludomir Wanot. Hij las het boek toen hij bezig was om financieel onafhankelijk te worden door zijn besparingen van zuinig leven te beleggen.
In het boek legt de auteur uit dat het verstandig is om een percentage van je inkomen opzij te zetten om vermogen op te bouwen voor later. Zelfs al is dat maar om 10 procent.
"Je hoort vaak verhalen over mensen die het voor elkaar krijgen om tot 80 procent van hun inkomen te sparen, maar dat is voor iemand met een doorsnee inkomen gewoon niet realistisch", legt Wanot uit. "Dit boek laat zien dat als je 10 procent van je inkomen opzij weet te zetten, je binnen een paar jaar je vermogen exponentieel kunt laten groeien."
"I Will Teach You to Be Rich" by Ramit Sethi
Ali en Josh Lupo waren aanvankelijk niet heel goed in sparen, vertellen ze aan Insider. Het boek van Ramit Sethi gaf ze het inzicht hoe ze bewuster konden omgaan met uitgaven.
"Dit boek laat zien dat het belangrijk is dat je bij uitgaven let op dingen die echt waardevol zijn voor jezelf", legt Josh uit. "Het gaat er niet om dat je jezelf van alles ontzegt. Je moet bepalen wat de dingen zijn waar je gelukkig van wordt, je uitgaven daarop afstemmen en vervolgens besparen op alle andere uitgaven. De nadruk op intentionele uitgaven heeft ons erg geholpen."
Beleggen
"A Random Walk Down Wall Street" by Burton G. Malkiel
Financieel planner Richard Coffin heeft een YouTube-kanaal met 615.000 abonnees. Daarop geeft hij uitleg over de basisprincipes van beleggen.
Coffin heeft een aantal favoriete boeken over beleggen. "A Random Walk Down Wall Street" ziet hij als één van de allerbeste boeken over beleggen. Het is niet alleen een praktische gids, maar behandelt ook de geschiedenis van beurscrashes. En dat laatste is zeer belangrijk om de beurswereld te doorgronden.

"Het is een flinke pil, maar het leest gemakkelijk", vertelt Coffin aan Insider. "Het boek laat heel goed zien hoe verraderlijk beleggen kan zijn en pleit voor een bepaalde beleggingsstijl - in dit geval passief beleggen - die voor heel veel mensen goed uitpakt."
The Education of a Value Investor" by Guy Spier
Coffin is ook erg te spreken over "The Education of a Value Investor." Auteur Guy Spier legt daarin uit welke lessen hij heeft geleerd toen hij topbelegger Warren Buffett ontmoette. "Dit gaat meer over de mentale houding die je als belegger moet hebben. Er zitten veel waardevolle inzichten in."
"The Simple Path to Wealth" by J.L. Collins
Ali en Josh Lupo haalden hun inspiratie op het gebied van beleggen uit "The Simple Path to Wealth". Het boek van auteur J.L. Collins benadrukt dat beleggen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Op basis hiervan hanteren Ali en Josh een strategie om geld in breed gespreide indexfondsen (ETF's) te beleggen.
Onroerend goed
"Retire on Real Estate" by Kai Anderson
Avery Heilbron wist als twintiger financieel onafhankelijk te worden, mede dankzij beleggingen in onroerend goed. Hij leerde veel van het boek "Retire on Real Estate".
Auteur Kai Anderson is een vastgoedbelegger. Hij geeft tips over hoe je kunt starten door vastgoed te kopen of door je eigen huis (deels) te verhuren, en over hoe je vervolgens kunt opschalen.

"Als je voor de lange termijn vermogen wilt opbouwen, dan is vastgoed voor mij de beste manier", zegt Heilbron. Je moet wat spaargeld hebben om te beginnen, de tijd nemen en geduld hebben. Maar als je het goed aanpakt, creëer je solide inkomstenstromen en neemt de waarde van je vastgoedbezit toe op de lange termijn, aldus Heibron.
"Rich Dad Poor Dad" by Robert Kiyosaki
Mike Zuber kon als veertiger zijn reguliere baan opzeggen dankzij z'n investeringen in vastgoed. Hij heeft veel gehad aan "Rich Dad Poor Dad", de klassieker van auteur Robert Kiyosaki.
Zuber leed flinke verliezen als daghandelaar op de beurs. Daarop besloot hij naar alternatieve manieren te kijken om te investeren. Hij stuitte in een boekwinkel op de bestseller van Kiyosaki. "Ik heb het wel tien keer gelezen, omdat het zo anders was dan wat ik tot dan toe had gelezen".
Het boek gaat in op het concept van rijker worden door te investeren in reële activa. Zuber besloot daarop te gaan investeren in vastgoed. Op een gegeven moment haalde hij daar zoveel huurinkomsten uit dat hij z'n reguliere baan kon opzeggen.