De BMO Harris Bank, de op één na grootste bank van Chicago, gaat een proef beginnen voor pinnen met je smartphone. Er komen 750 pinautomaten waar je geld op kunt nemen met een pasje én met een telefoon.
Mobiel betalen is ‘hot’, maar de volgende stap komt er nu ook aan: niet meer pinnen met je bankpas, maar je smartphone gebruiken om geld uit de muur te halen. Klanten van BMO Harris Bank in Chicago krijgen binnenkort die mogelijkheid, zo meldt de Chicago Tribune.
Wie gebruik wil maken van de service, moet een app op z’n telefoon installeren. Daarop kunnen klanten invoeren hoeveel geld er moet worden opgenomen. De klant moet dan een QR-code scannen op de automaat, die daarop het bedrag levert.
Het voordeel van geld opnemen met je telefoon is dat het sneller gaat: de transactie neemt ongeveer 15 seconden in beslag, terwijl een traditionele geldopname zeker 45 seconden duurt.
Alternatief voor de chipknip en betaalpas
De bank uit Chicago volgt en andere Amerikaanse bank, Wintrust Financial, die in december aankondigde 190 pinautomaten te plaatsen waarmee geld met een smartphone kan worden gepind. Sindsdien zijn er 144 nieuwe automaten geïnstalleerd, waarmee 560 transacties zijn voltooid. Wintrust zegt positieve reacties te hebben gehad.
De smartphone wordt steeds vaker als betaalmiddel gezien, en als alternatief voor de afgeschafte chipknip. Het afgelopen jaar stapten grote bedrijven als Rabobank, Vodafone, Google en Apple in mobiel betalen.
Betalen met een selfie
Voor bedrijven is het erg interessant om een betaalfunctie op smartphones te hebben, omdat op die manier allerlei interessante data beschikbaar komen. Daarom hoopt bijvoorbeeld ook berichtendienst Twitter dat iedereen straks geld overmaakt door een tweet te versturen, terwijl de Chinese internetwinkel Alibaba een nieuwe techniek heeft gelanceerd waarmee je kunt betalen met een selfie.
De nieuwe techniek van Alibaba herkent de gebruiker aan de hand van een foto. Als de identiteit overeenkomt, wordt de betaling direct uitgevoerd. De 'betaalselfie' zal voorlopig alleen in China gebruikt kunnen worden, maar wordt later uitgerold over de rest van de wereld. Wanneer Chinezen met een foto kunnen afrekenen, is niet duidelijk.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl